Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Poetisk mesterverk

Kong Harald trøster som en bestefar og lyser opp Ari Behns mørke i en av sine beste taler, sier retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

Kong Harald holdt i kveld nyttårstalen mindre enn ei uke etter Ari Behns tragiske bortgang første juledag.

Talen er vanligvis spilt inn i god tid før nyttårsaften, men på grunn av de spesielle omstendighetene ble talen endret og spilt inn på nytt.

Kong Harald innledet talen med å ta opp nettopp Behns bortgang og den store sorgen kongefamilien nå er i.

«Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne julen. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn.

Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i.»

Følsomhet

Førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania Kjell Terje Ringdal hyller kong Haralds tale og måten han tar opp Ari Behns bortgang.

- Hele nasjonen sitter og holder pusten. Det at han tar opp det alle venter på helt i starten, gjør at også resten av talen hans får mer oppmerksomhet. Det å ta opp Behns dødsfall så tidlig vitner om en følsomhet som er med å gjøre talen så god, sier Ringdal.

HYLLER: Retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal mener kong Haralds nyttårstale er en av hans aller beste.
Foto: Morten Holm / Scanpix
HYLLER: Retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal mener kong Haralds nyttårstale er en av hans aller beste. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Kongen snakker om Ari Behn som «pappa» - ikke far - til tre av sine kjære barnebarn. Hva gjør det med måten talen treffer oss?

- Kongen lager denne koblingen tilbake til seg selv på en veldig elegant måte. Han snakker ikke om «jeg» eller «vi», men går via barnebarna. Samtidig holder han denne bitte lille distansen som jeg tror både talen og Kongen har godt av. Dette kunne veldig fort blitt langt over i patosland, men det gjør han ikke. Det er likevel mer enn nok følelser, sier Ringdal.

- Kongen trøster som en bestefar, så advarer som han som en streng professor mot overforbruk, så skaper han retning som en coach. Han framstår også som verdens yngste og eldste regent samtidig. Han er jo en voksen mann, men han er ung til sinns, fortsetter Ringdal.

RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer

En av Kongens beste

Kong Harald har holdt flere taler som har gjort sterkt inntrykk de siste årene. Talen under den nasjonale sorgmarkeringen etter 22. juli blir stadig trukket fram som hans beste, da han talte til folket ikke bare som konge, men en som selv er far, bestefar og ektefelle.

- Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane hva dere har vært gjennom. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa kong Harald og brast nesten i gråt.

Slottsparken-talen i 2016 blir også trukket fram som en av kongens sterkeste taler, da han snakket om hvem vi nordmenn er:

«Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.»

Kjell Terje Ringdal mener kveldens tale fra kong Harald går inn som en av hans aller beste. Nettopp på grunn av de spesielle omstendighetene.

- Talen er et kongelig poetisk mesterverk. I sin enkelhet når den langt ut og langt inn. Den gjør det alle venter på og tar opp Ari Behns død, samtidig framkaller den og styrker de norske verdiene, er Ringdals vurdering.

- Kongen evner å fange situasjonen og sette ord på den. Dette er en av kongens tre beste taler, sier Ringdal, som også trekker fram kongens tale ved grunnlovsjubileet som en veldig god tale.

RØRTE NORGE: Under Nasjonal minnemarkering etter 22. juli slet kong Harald med å holde tårene tilbake under sin tale. Den personlige og ærlige talen ble hyllet som en av kongens beste noensinne. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media