DØMT PÅ NYTT: Kaja Jee Østvang Traavik har fått dommen skjerpet av Borgarting Lagmannsrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØMT PÅ NYTT: Kaja Jee Østvang Traavik har fått dommen skjerpet av Borgarting Lagmannsrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Poker-Kaja (36) får strengere straff

Hun anket dommen etter å ha drevet ulovlig pokerklubb. Nå straffes Kaja Østvang enda hardere.

Publisert

Kaja Jee Traavik Østvang (36) er i Borgarting lagmannsrett dømt til seks måneder i fengsel for å ha drevet pokerklubben Quads i Oslo sentrum.

I Dagbladet Magasinet fortalte hun i helga om razziaen der et tjuetall væpnede politifolk stormet pokerklubben hennes i 2018, da hun hadde drevet klubben i to og et halvt år.

– Jeg er fullstendig klar over at det jeg gjorde var ulovlig, det er derfor jeg erkjenner delvis straffskyld. Jeg skal ta den straffen, sa hun, men mente samtidig at tingrettsdommen var for streng.

Beløpet dobles

I Oslo tingrett ble hun dømt til fire måneder i fengsel, og til å betale tilbake 500 000 kroner, men anket dommen.

– Jeg mener at straffen bør være i forhold til hva som er gitt tidligere. Nå ber de om en straff som er langt strengere enn alt som er gitt tidligere, og det synes jeg er urimelig. Men at jeg skal få en straff, det er jeg fullstendig klar over, sa hun.

Nå er straffen skjerpet, og beløpet hun må betale tilbake er doblet; Kaja Østvang er av enstemmig rett idømt fengselsstraff i seks måneder, og til inndragning av en million kroner.

120 dager av fengselsstraffen gjøres betinget.

Kaja Østvang ønsker ikke å kommentere dommen. Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra hennes forsvarer Elisabeth Myhre. Det er ikke kjent om dommen ankes.

Dørene rant ned

I Magasinet-saken viste 36-åringen bilder fra innsida av klubben, som hun startet med hensikten å lære jenter å spille kort.

Da hun registrerte virksomheten sin i Brønnøysundregistrene, oppga hun «kortopplæring, skoledrift innen poker», ifølge tingrettsdommen.

Hun visste at hun risikerte bot om hun skulle bli tatt, men tenkte at det var uproblematisk så lenge hun drev klubben ansvarlig. Hun skaffet seg regnskapsfører og annonserte spillkveldene på en privat Facebook-gruppe. Etter hvert rant dørene ned, seks kvelder i uka, på Quads.

I dommen fra Borgarting lagmannsrett legges det vekt på at pokerklubben hadde et profesjonelt preg:

«(...) med innleide lokaler i Oslo sentrum, innredning for et stort antall spillere rundt sju spillebord, utarbeidet reklamemateriell, egne internettsider, m.v. Klubben engasjerte i alt ca. 30 personer i ulike stillinger, men var bare registrert som et enkeltmannsforetak. Det ble ikke ført regnskap, trukket skatt eller innbetalt mva.», skriver dommeren.

Fire andre klubber

«Oslo tingrett har lagt til grunn at aktors beregning av at klubben hadde en brutto omsetning på 8 millioner kroner i den aktuelle perioden. Når det gjelder hvordan omsetningen er beregnet, viser lagmannsretten til tingrettens dom.»

Den samme kvelden som Kajas pokerklubb ble oppsøkt av politiet – og som følge av det stengt ned på dagen – slo politiet til på i alt fem pokerklubber i Oslo. De andre tiltalene er ikke avgjort i retten ennå.

Les Kajas historie om hvorfor hun startet den ulovlige pokerklubben her.

Dette sier loven:

De to formene for poker som er lovlig i Norge, er poker i vennelag og NM i turneringspoker.

Du kan spille poker med venner i det private hjem.

Følgende krav må da oppfylles:

  • Deltakerne er i nær omgangskrets.
  • Spillet må foregå i det private hjem og ikke ha et organisert eller profesjonelt preg.
  • Antall deltakere kan ikke overstige ti personer.
  • Totalt innskudd per spiller kan ikke overstige 1000 NOK.
  • Det er Lotteritilsynet som er gitt myndighet til å gi en tillatelse til en (eller flere) organisasjoner til å arrangere et årlig Norgesmesterskap med tilhørende kvalifiseringsturneringer.
  • I praksis kan du spille poker ustraffet så ofte du vil, med så mange du vil, så lenge det ikke er du som arrangerer sammenkomsten/pokerlaget.

Kilde: Lotteri- og stiftelsestilsynet og advokat og tidligere universitetslektor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, Erik Wold, Store norske leksikon og Wikipedia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer