Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Poker med andres liv

Saddam Hussein er ansvarlig for noen av de verste blodbadene i verden gjennom de 19 åra han har styrt Irak som despot. Slakteren i Bagdad har startet to kriger mot naboland og har drept landets egne kurdere og sjiamuslimer med giftgass og i regelrette hærangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ga ordre til invasjonen av Iran i 1980 der hundretusener soldater døde på slagmarken gjennom åtte år. I 1990 gikk Saddams soldater inn i Kuwait og knuste den lille oljenasjonen.

Saddam tapte begge krigene, men aldri kontrollen i sitt eget land. Han bygde seiersmonumenter etter nederlaget mot Iran og forsøkte å framstå som amerikanernes overmann da soldatene hans rømte fra de allierte gjennom ørkensanden i Kuwait.

Han har alltid vært best til å myrde sitt eget lands borgere.
Etter nederlaget i Kuwait i 1991 gjennomførte han en blodig hevnaksjon mot sjiamuslimene sør i landet som hadde forsøkt å gjøre opprør. Han gikk også nådeløst fram mot kurdiske separatister og skapte en flyktningkatastrofe verden knapt hadde sett maken til.

Oppisjonen i Iran er enten i eksil eller under jorda, det vil si: i utlandet eller i grava.
Han har slått ned flere angivelige kuppforsøk og henrettet et ukjent antall offiserer for det minste tegn til ulydighet. Han har til og med hengt kjøpmenn som tok overpriser under matmangelen som har herjet landet gjennom seks års beinharde sanksjoner.

Det irakiske folket sulter. Barna tigger i gatene og dør av medisinmangel på sykehusene, men bildene av den «seiersrike Saddam» lyser mot dem.
Nå spiller han høyt igjen, og folket hyller ham, men neppe av fri vilje. De vet de må betale prisen hvis Vesten svarer med krysserraketter.

Hele Norges coronakart