Pokerfeber - et symptom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pokerfeberen herjer. Nordmenn spiller for 5 milliarder kroner på nettet, leste vi på Dagbladet forside i går. Til sammen brukte nordmenn 41 milliarder kroner på ulike former for spill i 2004. Tre år tidligere var omsetningstallene 9 milliarder. Spillegalskapen har med andre ord tatt av. Hvilken annen bransje kan vise til en firedobling på tre år?

Drømmen om lettkjøpt, arbeidsfri gevinst og ny teknologi er drivkreftene bak denne eksplosjonsartede utviklingen. Politikerne har ikke før monopolisert spilleautomatene i et avmektig forsøk på å skjerme de spillegale fra å sette seg i bunnløs gjeld, før nettspillene seiler opp som den mest berusende muligheten for spillekåte. Og der vil selv Valgerd Svarstad Haugland komme til kort. Spillentreprenørene kjenner knapt lover og grenser. De utnytter folks dumskap og naivitet. For alle som driver i denne businessen vet at de aller fleste som spiller blir loppet effektivt og brutalt for sine begrensede midler.

Det er vanskelig å se for seg effektive reguleringsmekanismer på området. Men det er mulig å se for seg djerve, samfunnsengasjerte mennesker i kampen mot denne utnyttingen av urealistiske, håpefulle enkeltmennesker. Foreløpig er de svært få. Faktisk er det slik at samfunnsinstitusjoner som NRK og Røde Kors legitimerer og hausser opp galskapen. NRK produserer millionærer i beste sendetid på en måte som får oss til å tro at gevinst er regelen og ikke unntaket. Røde Kors, Landslaget for Hjerte- og Lungesyke og Redningssentralen, som legger haken i bedrøvede folder når mennesker er i nød, legitimerer spillegalskapen som prinsipp og bidrar indirekte til å produsere selvmordskandidater.

Veksten i dette markedet vil bidra til at flere blir fattige, at flere blir spilleavhengige, at samfunnet må bruke store ressurser for å få mennesker ut av avhengigheten og gjenvinne troen på de små skritts vei. Poker er gøy på gutterommet med 50-øringer. Men det er livsfarlig når kredittkortnummeret ligger i potten, og veien til lykken på skjermen fortoner seg ultrakort, sammenliknet med hverdagens traurige og stadig mer krevende virkelighet.