Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pol- sjefer mottok smøring

En selger som 1. desember fikk sparken fra vinimportfirmaet Ekjord, slår kraftig tilbake og anklager vinfirmaet og toppsjefen Nils Ekjord for å drive omfattende smøring av butikkansatte i Vinmonopolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selgeren hadde ansvaret for salg av vin- og brennevinsprodukter fra importfirmaet Ekjord overfor polutsalg over store deler av Østlandet. Etter å ha fått en rekke positive tilbakemeldinger fra sin overordnede, i praksis eier og daglig leder Nils Erik Ekjord(67), fant han 2. oktober 2003 til sin store overraskelse en kopi av artikkelen «Derfor bør din toppselger sparkes» fra bladet Ledelse på sitt skrivebord. Han oppfattet dette som «et spark ovenfra».

Det skulle gå over et år før han 1. desember i fjor fikk en skriftlig oppsigelse.

Begrunnelsen var at han i strid med regelverket skulle ha solgt en kasse vin til en slektning, og at han uten arbeidsgivers tillatelse har drevet et personlig firma som arrangerer vinkurs og foredrag, samt at han hadde vist manglende evne til å tilpasse seg firmaets rutiner.

Vil avsløre

Selgeren bestrider grunnlaget for oppsigelsen og vil bringe saken inn for arbeidsretten. Han mener han er gjort til syndebukk for forhold som også gjelder andre ansatte.

Samtidig har han bestemt seg for å avsløre det han oppfatter som brudd på de strenge reglene som gjelder omgang mellom ansatte i Vinmonopolet og importfirmaene.

_|I det følgende vil en vise at saksøkte følger en praksis overfor Vinmonopolet som kan karakteriseres som korrupsjon, skriver selgerens advokat som krever oppsigelsen gjort ugyldig.

All kontakt mellom Vinmonopolet og deres leverandører er strengt regulert gjennom «Reglement for kontakt mellom Vinmonopolets ansatte og selskapets leverandører av alkoholholdige drikkevarer». Kort sagt er all kontakt mellom butikkansatte og leverandører forbudt hvis ikke søknad er godkjent på forhånd.


Innskjerpet
«Ansatte skal ikke delta i andre arrangementer der leverandører er med, eller medvirker, enn vinprøving på faglige kriterier. Med andre arrangementer menes for eksempel konserter, idrettsarrangementer, båtturer og lignende. Listen er ikke uttømmende»
.

Selskapelige sammenkomster: Nils Ekjord og kona skal en rekke somre i slutten av august ha invitert butikksjefer og andre ansatte med ledsagere til Hankø Yacht Club utenfor Fredrikstad og spandert lunsj og middag med overnatting. Som avskjedsgaver fikk gjestene ofte med seg vin. Det blir også vist til at butikkansatte skal ha takket ja til gratis golfspill og billetter til Holmenkollsøndagen.

Sponsing: Ekjord skal ha sponset julebord for butikkansatte, samt oppfordret til å gi små gaver, f.eks. vinflasker som «visittkort» til polutsalgene. Dette skal ha skjedd til tross for at Vinmonopolet har innskjerpet et absolutt forbud mot gaver i forbindelse med jula både i 2003 og 2004.

Ulovlige støttekjøp: Ved et tilfelle mener selgeren å kunne dokumentere at Ekjord kjøpte opp 1200 flasker av et bestemt merke for å unngå at denne vinen ble strøket fra basislista. Men dette skal ha skjedd før reglene for støttekjøp ble kraftig innskjerpet 18. mars i fjor. Fra da skal ethvert kjøp av mer enn en 12 flasker(en kasse) rapporteres til Vinmonopolet sentralt.

Produktplassering: Selgeren hevder også at han har bevis for at Ekjord har forsøkt å påvirke polansatte til å gi firmaets produkter en framtredende plassering i butikklokalene.

Vennetreff

Dagbladet har de siste dagene snakket med en rekke butikksjefer som skal ha deltatt på arrangementene i regi av Ekjord. Flere bekrefter at de har vært tilstede, men at de oppfatter dette som vennetreff.

- Det ble slutt på Hankø-arrangementene etter disse svenskegreiene, sier en polansatt og sikter med det til den store korrupsjonssaken som ble avslørt ved Systembolaget i Sverige i oktober 2003.

Nils Ekjord har de siste ukene oppholdt seg på ferie i Australia, men er ventet hjem til Norge i dag.Innrømmer «uheldig» og «problematisk» kontakt

Ledelsen i Ekjord hevder at firmaets sponsing av et julebord for ansatte ved et av Vinmonopolets utsalg begrenser seg til «to flasker brennevin og ei flaske likør».

- Selv om dette representerer en liten, symbolsk gave, ser vi at dette på prinsipielt grunnlag er uheldig. Derfor har vi også innskjerpet at denne type gaver ikke skal gis for framtida, skriver ass. daglig leder Erik Magnus Ekjord i en redegjørelse til Dagbladet.

«Problematisk»

Ekjord bekrefter at firmaet fra 1997 til 2003 har hatt et arrangement for «mangeårige forbindelser i Vinmonopolet» på Hankø. Det dreier seg ifølge Ekjord om «syv til åtte butikksjefer som en søndag i året har vært invitert til et arrangement på Hankø med bevertning. Arrangementet har vært med ledsagere, og her har også deltatt fem-seks representanter fra Ekjord».

Presset 

 «Etter 2003 har vi ikke hatt slike arrangementer fordi vi erkjente at de kunne være problematisk i forhold til Vinmonopolets interne etiske retningslinjer,» skriver Ekjord.

Ekjord hevder at firmaet har vært utsatt for utilbørlig press og urimelige krav fra den oppsagte selgeren og hevder at oppsigelsen er saklig begrunnet.

Ifølge Ekjord har firmaet «lenge før denne oppsigelsessaken beviselig strammet inn på en praksis som vi så kunne være kritikkverdig i forhold til den etiske standard vi ønsker i vår virksomhet og i våre kunderelasjoner,» skriver Ekjord .

Kalles inn på teppet

Adm. direktør Knut Grøholt vil til bunns i hva som har foregått mellom vinfirmaet Ekjord og ansatte på Vinmonopolet.

Butikksjefer som er navngitt for å ha hatt særlig nær omgang med Ekjord, er i dag innkalt til Grøholt for å forklare seg.

- Jeg ser meget alvorlig på påstandene om reglementsstridig kontakt mellom noen av våre ansatte og en leverandør, og vil umiddelbart sette i gang arbeid med å kartlegge sannhetsgehalten i påstandene. I tillegg til å snakke med de av våre butikksjefer som skal være involvert, har jeg bedt om et møte med Nils Ekjord straks han er tilbake fra utlandet, sier Grøholt.

- Har Vinmonopolet innskjerpet regelverket etter at korrupsjonsskandalen ved Systembolaget i Sverige ble avdekket høsten 2003?

- Vi innskjerpet reglene og la ned forbud mot at de ansatte kunne motta gaver fra leverandører i forbindelse med jula 2003 og forbudet står fortsatt ved lag.

- Dagbladet har fått opplyst at også du har vært gjest hjemme hos Nils Ekjord?

- Ja, det har jeg vært en gang. Jeg var gjest ved en middag som ble holdt hjemme hos Ekjord i anledning av besøk fra en kvinne i Torres-familien. Jeg var eneste gjest fra Vinmonopolet og ser ikke noe kritikkverdig i at jeg deltok. Fra min side var det en form for høflighetsgest, sier Grøholt.

ANKLAGES: En tidligere ansatt i vinimportfirmaet Ekjord, anklager firmaet og toppsjefen Nils Ekjord (t.v.) for omfattende smøring av sjefer i Vinmonopolet. Her er Ekjord sammen med Miguel Torres, en av de største vinprodusentene i Spania.
SLÅR TILBAKE: Selgeren som hadde ansvaret for salg av vin- og brennevinsprodukter fra importfirmaet Ekjord på Østlandet, kommer med krass kritikk mot sin tidligere arbeidsgiver.