Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pol Pot: - Jeg har ren samvittighet

Røde Khmer-lederen Pol Pot angrer ingenting. I det første intervjuet på 20 år framstilles den nå 72-år gamle lederen som en svært syk mann med ren samvittighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som to millioner mennesker døde under Khmers terrorregime på slutten av 70-tallet. Men egentlig var det altså vietnamesernes skyld, etter Pol Pots utsagn til journalist Nate Thayer i magasinet East Asian Economic Reviews.

Pol Pot innrømmer at det ble begått feil under Khmer-regimet fra 1975 til 1979. Røde Khmer ble tvunget til å handle som de gjorde på grunn av Vietnam, hevder han. - Vi hadde ikke noe valg. Vi måtte selvfølgelig forsvare oss.

- Vietnameserne ville likvidere meg, fordi de visste de lett kunne ta hele Kambodsja hvis jeg ble ryddet av veien, er et annet utsagn.

Intervjuet med Pol Pot fant sted i det isolert beliggende Khmer-hovedkvarteret Anlong Veng nord i Kambodsja 16. oktober.

Her ble Pol Pot «idømt» livsstidsstraff av Røde Khmer-kamerater 25. juli i år, etter å ha vært geriljaens absolutte fører i 37 år.

Røde Khmer mener stadig at Vietnam har inkludert Kambodsja i sine planer. Annen-statsminister Hun Sen, som kvittet seg med kollegaen, førstestatsminister Norodom Ranariddh i juli, ses som Hanois nikkedukke.

Svært syk

Review skriver i intervjuet som kommer i torsdagens utgave at Pol Pot tydelig er svært syk og kanskje døden nær. Bladet siterer ham:

- I Khmer har vi et munnhell om at når en både er svært syk og gammel, da kan bare en ting skje - du dør.

Røde Khmer-lederen Ta Mok, som kastet Pol Pot og nå står i spissen for geriljaen, fortalte Review at hans tidligere sjef ikke vil bli utlevert til en internasjonal domstol på grunlag av tiltale om forbrytelser mot menneskeheten, med mindre nåværende statsminister Hun Sen trekkes for retten samtidig.

Ta Mok mener motsatt av Pol Pot at Khmer-bevegelsen har begått omfattende overgrep. - Det er åpenbart at Pol Pot er skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, sa han.

- Jeg er ikke enig i den amerikanske påstanden om at millioner døde. Men hundretusener, ja.

Hele Norges coronakart