Pol Pot til de evige dødsmarker

Her ligger en av verdens blodigeste diktatorer. I en alder av 73 år har Røde Khmer-lederen Pol Pot fulgt sine 2,1 millioner ofre i døden. Han angret aldri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pol Pot ble aldri stilt for retten for å ha ledet et drapsregime der det å gå med briller var forbrytelse stor nok til å bli hakket i hjel. Navnet Pol Pot står skrevet i historien sammen de verste folkemorderne. Pol Pot og Røde Khmer har blitt symbolet på vårt århundres revolusjonære fanatisme og feilslåtte sosiale eksperimenter. I iveren etter å omdanne Kambodsja til idealsamfunnet der penger var avskaffet og alle var like, drepte Pol Pot og hans håndtlangere 2,1 millioner mennesker på fire år. Ofrene døde av sykdommer, sult og i henrettelser. Likhet i lidelse var den eneste form for sosial utjevning Kambodsjas befolkning fikk oppleve under kommunistregimet fra 1975 til 1979.

Endelig?

Det har kommet mange meldinger om Pol Pots angivelige død de siste årene, men denne gangen tyder alt på at opplysningene er sanne. Et utvalg internasjonale journalister fikk i går komme og fotografere den falne diktatoren på liksengen. Pol Pot ble avsatt av sine egne i fjor, og har sittet i husarrest i det Røde Khmer-kontrollerte området i Nord-Kambodsja siden. Den lille hytta han levde og døde i ligger bare 300 meter fra grensa mot Thailand. Ifølge fangevokteren, Non Nou, stoppet Pots hjerte klokka 18.15 norsk tid, onsdag. Han hevdet at det var Pots kone som fant liket, og at det var utelukket at eksdiktatoren ble drept. Men dødstidspunktet var svært beleilig for mange og sterke krefter.

Forbrytelse uten straff

De hardt pressede restene av Røde Khmer-geriljaen forhandlet i det siste med kambodsjanske myndigheter om å utlevere sin falne leder. Det svirret også rykter om at Pol Pot kunne bli overlatt til amerikanerne, eller til en internasjonal domstol. Nå er det for seint, og ikke alle er like lei seg for at massemorderen aldri kom for retten. Blant annet vil Kina og Thailand puste lettet ut over at massemorderen aldri får sjansen til å fortelle i hvor stor grad de to landene hjalp Røde Khmers geriljakamp etter at vietnamesiske styrker jagde Pol Pots menn ut i jungelen. Kambodsjas sterke mann, Hun Sen, var selv medlem av Røde Khmer. Det samme var mange andre av dagens framtredende skikkelser i det kambodsjanske statsapparatet. Hun Sen skal ikke ha vært direkte innblandet i massedrapene. - Men hvem vet hva Pol Pot kan avsløre, dersom han må vitne, sa en diplomat i hovedstaden Phnom Penh, ifølge NTB, bare dagen før dødsbudskapet ble kjent. Det får vi aldri vite.

Dødsmarkene

Pol Pot, eller Saloth Sar, som han egentlig het, døde nesten på dagen 23 år etter hans blodige maktovertakelse den 17. april 1975. Røde Khmer kastet den amerikanskstøttede regjeringen og satte i vei med ekspressfart mot sin egen variant av kommunistisk revolusjon. Inspirert av Mao og av venstrekreftene i Frankrike, der han studerte, ville Pol Pot skape et samfunn der alle jobber sammen i solidaritet med å dyrke jorda. Ingen skulle trenge penger, alle skulle få etter behov. I praksis ble det ikke like idyllisk. Den «unyttige» bybefolkningen ble tvangsflyttet ut på landet, folk med briller ble ansett som suspekt intellektuelle, slavearbeidsleire ble forvandlet til massegraver, og kambodsjansk jordbruk skrumpet inn til et primitivt naturhushold. Hundretusenvis døde på rismarkene, som etter Christopher Fields berømte bok, nå vanligvis heller kalles Dødsmarkene.

År null

Røde Khmer ønsket ikke å beholde noe av det Kambodsja de tok over i 1975. Vestlig intellektuell korrupsjon skulle lukes ut - til tross for at Pol Pot selv hadde studert i Vesten og hentet mye av sitt ideologiske tankegods der. Pol Pots fanatiske regime startet derfor på nytt med år null den dagen Røde Khmer tok over makta. I år 23, eller 1998, ser det ut til at Røde Khmers tidsregning endelig er over. Det er 19 år siden regimet falt, men Røde Khmer har fortsatt å terrorisere Kambodsjas befolkning fram til i dag. Nå ser det ut til at samholdet går i oppløsning. Røde Khmer-soldater har desertert i hopetall, og geriljagruppen holder bare et lite og malariabefengt område i jungelen i Nord-Kambodsja. Det er langt fra de dagene da krysningen av maoisme, ultranasjonalisme og ren råskap klarte å bringe en nasjon tilbake til steinalderstadiet. - Vi gjorde noen feilgrep, sa Pol Pot for et par år siden i et av sine få møter med pressen. Men han angret ingenting.