Pol Pots død bekreftes av flere

Flere utenlandske journalister hevder å ha sett liket av Pol Pot. Bilder av det Røde Khmer hevder er en død geriljaleder har gått verden rundt i dag. Trolig har Røde Khmer tatt livet av sin tidligere leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere utenlandske journalister så liket til en hvithåret eldre mann, kledt i pyjamas på en seng, i skuret som dunstet av formaldehyd, et stoff som brukes til å bevare lik.

- Det virker som det var samme person som vi så fra skueprosessen i Anlong Ven i fjor, sa en journalist fra Worldwide Television News, med henvisning til rettssaken som Røde Khmer iverksatte mot sin egen leder i fjor.

Røde Khmer opplyste i dag at 73 år gamle Pol Pot, en av verdens verste massemordere, døde av hjerteslag i går kveld.

Talsmenn for geriljabevegelsen avsannet tidligere meldinger om at han skulle kremeres med en gang, og gjorde klart at de ønsker å kunne bevise for verden at han er død. Etter planen kremeres og gravlegges han om tre dager.

Pol Pots kone og datter og en håndfull andre sørgende befant seg i skuret, der liket lå delvis dekket av et grønt laken og med en krans med jasminer rundt halsen.

Bildene av liket ble tatt av fem utenlandske journalister som fikk reise til landsbyen der liket befinner seg. En av journalistene var Nate Thayer i Far Eastern Economic Review, som intervjuet den gamle tyrannen i fjor.

Også Japan bekreftet torsdag meldingene om hans død.

- Drept ham selv

USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger sa torsdag at Røde Khmer kan ha drept Pol Pot selv for å unngå å måtte utlevere ham. Det samme mente en vestlig diplomat i Kambodsja, som tidligere har trodd at Pol Pot ikke ville overleve Røde Khmers oppløsning av politiske grunner.

- Han kunne ha fortalt verden ganske mye om hva som skjedde her, hvem som deltok i drapene, og hvilke land, om noen, som holdt liv i Røde Khmer etter at vietnameserne styrtet regimet, sa diplomaten. Han antydet at ganske mange puster lettet ut etter å ha fått meldingen om despotens død.

(NTB-AFP-Reuters)

RIKTIG LIK? Utenlandske journalister bekrefter at Pol Pot er død.