Pol Pots siste reise

I tykk, svart røyk ble det i går satt punktum i et av vårt århundres mørkeste kapitler. På et usselt bål av bildekk, sin egen madrass og en gammel stol ble folkemorderen Pol Pot kremert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare noen blomster vitnet om at dette ikke var opprydning av søppel i en bakgård, men siste ferd til en av historiens mest brutale despoter.

Pol Pot ble kremert uten at det var gjennomført en grundig obduksjon av liket. Hans dødsfall vil for all framtid forbli en gåte omspunnet av løgner og rykter.
Røde Khmer hevder den 73 år gamle mannen døde av hjertesvikt, men mange spekulerer i at Pol Pot ble drept av sine egne for å unngå at han ble utlevert, og dermed kunne vitne om grusomhetene som ble begått i hans regjeringstid.

Kumøkk

Kremeringen skjedde like utenfor den lille hytta i jungelen hvor han døde onsdag kveld, bare en kilometer fra grensa til Thailand. Pol Pots enke og 14 år gamle datter holdt en liten buddhistisk seremoni og brant røkelse. Ellers var det ingen markering da den hjemmesnekrede kisten med den en gang mektige herskeren ble båret ut til bålplassen.

En håndfull Røde Khmer-soldater og noen thailandske observatører var til stede. Alle de gjenlevende lederskikkelsene i Røde Khmer holdt seg langt unna.

- Han er ikke mer enn kumøkk. Faktisk er kumøkk mer nyttig fordi den kan brukes som gjødsel, sa general Ta Mok som var Pol Pots høyre hånd, men som i fjor sommer avsatte sin tidligere sjef og selv overtok makten i Røde Khmer.
I et intervju med Associated Press Television benektet Ta Mok - med tilnavnet «slakteren» - at Pol Pot var forgiftet eller drept på annet vis.

Regjeringen i Kambodsja ba om å få utlevert liket til obduksjon, og er ikke overbevist om at Pol Pot faktisk er død.
- Poenget for oss er at vi ikke vet om mannen som ble vist fram virkelig var Pol Pot, sier regjeringstalsmann Svey Sitha til nyhetsbyrået Reuters.

Blant annet mener kambodsjanske myndigheter at liket i hytta hadde en føflekk i ansiktet som den beryktete despoten ikke hadde.

Skiftet navn

Samtidig med at Pol Pot gikk opp i røyk, skiftet Røde Khmer navn til Nasjonalt Solidaritetsparti.

- Fra klokka 09.52 var det ikke lenger noe Pol Pot og Røde Khmer, sa en talsmann for Røde Khmer i går.

De siste restene av Røde Khmer-hæren vil forhandle med regjeringen i Kambodsja om en overgivelse. Men regjeringen sier samtalene er brutt sammen, og at den en gang for alle vil utslette geriljastyrken. Kampene i grenseområdene mot Thailand fortsetter, og den tidligere så slagkraftige Røde Khmer-hæren skal nå være redusert til noen hundre soldater.
Selv om Pol Pot nå slipper å svare for sine forbrytelser i en internasjonal rettergang, har FN ikke gitt opp å stille andre lederskikkelser fra Røde Khmers terrorregime til ansvar. I sommer drar etterforskere til Kambodsja for å samle beviser mot flere Røde Khmer-topper.