Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pol-sjefene skal avhøres

En gråtkvalt direktør Knut Grøholt introduserte i går tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad som sjefgransker av smøring i Vinmonopolet. Polskandalen har fått en mer alvorlig karakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere nestsjef i Økokrim Erling Grimstad har siden lørdag morgen jobbet med å kartlegge hvilke ulovligheter de 14 ansatte i Vinmonopolet har gjort seg skyldig i forhold til regelverket.

Vinmonopolets ledelse gjør alt de kan for å ta smørepåstandene mot polansatte på alvor. Direktør Knut Grøholt forteller at han allerede torsdag kveld fikk ideen om at tidligere nestkommanderende i Økokrim, advokat Erling Grimstad, burde hyres inn som ekstern gransker.

- Jeg fikk forespørselen relativt seint fredag kveld, sier Grimstad til Dagbladet. Han har ledet etterforskningen i en lang rekke store saker som gjelder økonomisk kriminalitet i Norge, men er kanskje mest kjent i forbindelse med etterforskningen mot tidligere statsråd Tore Tønne.

Ydmyk

- Jeg er ydmyk overfor denne oppgaven, men mener samtidig at jeg er kompetent etter 23 års erfaring som politimann, statsadvokat i Økokrim og advokat. Jeg kommer til å jobbe så raskt og grundig jeg kan. Jeg regner med at jeg personlig også vil snakke med de involverte ansatte i Vinmonopolet, samt med Ekjords ledelse, den oppsagte og andre leverandører. Min rapport vil konkludere med en juridisk vurdering av disse forholdene i forhold til regelverket som gjelder for ansatte i Vinmonopolet, sier Grimstad.

Grimstad skal gjøre jobben alene, men samarbeide med andre firmaer og andre private etterforskere om han trenger bistand.

Fire nye ansatte skal nå granskes i tillegg til de ti som hittil er avhørt.

- Jeg er takknemlig for all støtte som de ansatte har gitt meg i denne situasjonen, sier Grøholt.

- Frykter du at denne saken skal rokke ved din stilling?

- Jeg har ikke tenkt på det hittil, men nå ga du meg en idé om at jeg kanskje burde tenke slike tanker, sier han.

Støtte

Hovedtillitsvalgt Helge Storvik i Polets funksjonærklubb sier at Grøholt har deres fulle støtte.

- Han har holdt oss orientert kontinuerlig om sakens utvikling. Men jeg vil også si at denne saken er en stor belastning for alle som jobber i Vinmonopolet, sier han.

Grøholt personlig ønsker de nærmere 1900 ansatte velkommen til å ringe eller maile ham for å gi opplysninger om de vet noe om smøring eller tilbud om slikt fra leverandører.

- Det finnes også ansatte som opplever mediestormen og saken som et sjokk. De skal også kunne ta kontakt, sier Grøholt.

Han har orientert arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten sakens utvikling.

SATT PÅ SAKEN: Direktør Knut Grøholt (t.h.) har hyret inn tidligere nestkommanderende i Økokrim, advokat Erling Grimstad, som ekstern gransker i polskandalen.
ALVORLIG: Vinmonopolets ledelse gjør nå alt den kan for å ta smørepåstandene på alvor. Bildet er tatt under en prøvesmaking i Trondheim for utelivsbransjen og ansatte ved Vinmonopolet.