Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pol-tyster trodd av retten

Oppsigelsen av mannen som tystet på Ekjords ulovligheter er usaklig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vin- og brennevinsimportøren Ekjord AS som er en av landet største private leverandører av alkohol til Vinmonopolet, er i Oslo tingrett dømt for usaklig oppsigelse av tidligere salgskonsulent Svein Lindin.

Lindin var mannen som avslørte at Nils Ekjords selskap smurte sjefer og ansatte i Vinmonopolet. Denne saken endte med at polsjefen og styrelederen i Vinmonopolet gikk av, etter at selskapet startet ulovlig gransking av sine ansatte.

400 000 kroner

Ekjord AS er dømt til å betale Lindin 350 000 kroner i økonomisk erstatning, pluss renter. I tillegg får Lindin 50 000 kroner i oppreisning. Begge partene må dekke sine egne saksomkostninger.Lindins forsvarer la ikke ned påstand om noen bestemt erstatningssum, men viste til tidligere rettspraksis på området om mente at 750 000 kroner kunne være en riktig sum.

Erstatningssummen er lavere enn påstanden fordi retten mener Lindin ved selv å gå til pressen med sin sak, er delvis ansvarlig for belastende medieomtale.

Gratis PR

Svein Lindin ble ansatt i Ekjord AS i november 2001. Året etter oppsto det en konflikt mellom ledelsen i Ekjord AS og Lindin. Bakgrunnen var at Lindin ikke skal ha etterlevd selskapets interne reglement og rutiner. Høsten 2003 var konflikten så tilspisset at Lindin fikk en skriftlig advarsel fra sjefen selv, Nils Ekjord.

Lindin lovet å skjerpe seg, men ett år senere fikk ledelsen nok og avskjediget Lindin fordi han skal ha drevet med vinforedrag ved siden av jobben i Ekjord AS.

ISKALDT MØTE: Svein Lindin (t.v.) hilste ikke på sin tidligere arbeidsgiver, Nils Ekjord (stående) og sønnen Nicolay da rettssaken startet 21. november i år. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
ISKALDT MØTE: Svein Lindin (t.v.) hilste ikke på sin tidligere arbeidsgiver, Nils Ekjord (stående) og sønnen Nicolay da rettssaken startet 21. november i år. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Salgskonsulenten har hele tiden hevdet at bijobben var avklart med arbeidsgiver, noe også retten legger til grunn.

Lindins foredragsvirksomhet representerte en gratis promotering av både Ekjords viner og av selskapet som sådan. Gjennom foredragvirksomheten fikk Lindin kontakt med nye potensielle kunder, og det forelå således en mulighet til å drive innsalg av Ekjords AS\' produkter, bemerker retten.

Omstridt vinsalg

Ekjord AS har også hevdet at Svein Lindin solgte en kasse med vin til sin onkel, noe som var i mot selskapets retningslinjer. Lindin har hele tiden hevdet at salget var avklart med ledelsen, noe Ekjord AS benekter.

Men i retten ble det lagt frem e-post mellom Lindin og en person i ledelsen, som bekrefter salgskonsulentens påstander.

På bakgrunn av den fremlagte e-postutvekslingen, finner retten av Lindins fremstilling av faktum må legges til grunn, skriver retten.

Kritisk til medietips

Svein Lindin gikk til media med sin sak, og avslørte samtidig av Nils Ekjord hadde smurt ansatte i Vinmonopolet i en årrekke. Flere ansatte ble suspendert på bakgrunn av artikler i Dagbladet, og Ekjord AS holdt på å miste sin bevillig.

Ledelsen i Vinmonopolet startet egen gransking, blant annet ved å lese ansattes private e-post. Etter at Dagbladet avslørte dette, trakk styreformannen og direktøren i Vinmonpolet seg fra sine stillinger.

Oslo tingrett mener Svein Lindin ikke oppfyller kriteriene for såkalt «Whistleblowing». Han tok ikke opp de kritikkverdige forholdene i bedriften internt før han gikk til avisene.

I tillegg gikk han til media først etter at han var oppsagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!