Polakkene kommer

EUs utvidelse mot øst kan føre til vill vest i arbeidsmarkedet. Det er ingen tjent med. Bare bandittene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVIS JEG FIKK

tilbud om samme jobb i Tyskland som jeg har i Dagbladet til en årslønn på 3- 5 millioner kroner, ville jeg sannsynligvis vurdert det. I hvert fall for noen år. Og særlig hvis jeg var ung.

Det ville selvsagt vært en utfordring å komme til et land hvor jeg måtte knote på dårlig tysk, og ikke forstå kodene, være fjernt fra venner og familie. Men det ville fristet. Sannsynligvis ville jeg fått jobben gjennom det norske firmaet Journalist-export AS, som ville tilbudt meg halvparten, altså 1,5 til 2,5 millioner kroner i året. Mellomlegget ville firmaet tatt selv mot å ordne alt det praktiske.

SLIK TENKER

trolig en del innbyggere i landene som blir EU-medlemmer fra 1. mai 2004. Der er lønnsnivået mellom en sjuende- og en tiendedel av det norske. For dem er norske lønninger like høye som det jeg forsøker å illustrere i mitt tankeeksperiment.

Når innbyggerne i EUs nye medlemsland får samme rettigheter til å ta seg arbeid i Norge som enhver annen EØS-borger, må vi regne med at det kommer ganske mange. De vil ikke lenger bare plukke jordbær, men konkurrere om mange forskjellige jobber. Spesielt i bransjer hvor norskkunnskap ikke er avgjørende, som i byggfagene, hotell og restaurant og reinhold. De skal heller ikke ha jobbet lenge her før de blir omfattet av norske velferdsordninger. Før lønns- og levestandarden mellom Polen og Norge er utjevnet, vil Norge og andre vesteuropeiske land med høyt lønnsnivå og gode velferdsordninger virke like forlokkende som Amerika var det for norske utvandrere i begynnelsen av forrige århundre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer