Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polakkene vil ha nytt navn på Auschwitz

Lurer du på hvorfor?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er oppstått en aldri så liten krise i FN-systemet.

Så vanskelig er situasjonen at UNESCO har utsatt avgjørelsen om hvorvidt oppfordringen fra den polske regjeringen skal følges.

Polakkene krever nemlig at det offisielle navnet på konsentrasjonsleieren i Auschwitz skal endres fra «Auschwitz Concentration Camp» til «Former Nazi German Concentration Camp Auschwitz-Birkenau».

Grunnen er at polakkene har sett seg lei på at det stadig vekk refereres til «den polske konsentrasjonsleiren Auschwitz».

Dessuten ønsker den polske regjeringen å klargjøre for fremtidige generasjoner at polakkene ikke hadde noen rolle i etableringen av leiren, hvor 1.5 millioner mennesker mistet livet.

Forslaget om navneendringen ble diskutert i dag, men de 21 medlemmene i UNESCOs komité ble ikke enige.

- Det virket som en god idé å diskutere med de delegasjonene som hadde betenkeligheter, sier en tjenestemann for FN, som ikke ville si noe om hvem som var imot det polske forslaget.

Polakkene på sin side mener uenigheten i første rekke dreier som teknikaliteter, ikke politiske spenninger.

IKKE POLSK: Polakkene har sett seg lei på at utenlanske medier til stadighet refererer til den "polske" konsentrasjonsleiren Auschwitz. Derfor har de foreslått overfor UNESCO at museet får nytt navn. Foto: EPA/Scanpix
IKKE POLSK: Polakkene har sett seg lei på at utenlanske medier til stadighet refererer til den "polske" konsentrasjonsleiren Auschwitz. Derfor har de foreslått overfor UNESCO at museet får nytt navn. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Både eksperter og kommitémedlemmer forstår motivene våre utmerket godt, sier den polske kulturministeren Krzysztof Olendzki til nyhetsbyrået AP.

- Tid er nødvendig fordi det er et veldig delikat og komplisert spørsmål, sier Olendzki til AP.

Auschwitz kom på UNESCOs liste over verdens kulturminner i 1979.