- Polakker bør bygge nye veier

Og oljepenger kan finansiere byggingen, mener konsernøkonom Nils Terje Furunes i DnB Nor. Finansminister Kristin Halvorsen er skeptisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDERSTØLEN (Dagbladet): Konsernøkonom Nils Terje Furunes i DnB Nor vil bruke polakker til å bygge norske veier.

- Da kan vi bruke mer av oljepengene, uten at det legger press på den allerede brennhete norske økonomien, sier han.

Finansminister Kristin Halvorsen er derimot skeptisk. Hun tror strømmen av arbeidskraft fra Polen vil avta etter hvert som tidene blir bedre også der. Det sa hun under samfunnsøkonomenes valutaseminar på Sanderstølen. Men det tror konsernøkonom Furunes i DnB Nor ingenting på.

Oljemilliarder på vei

- Den polske arbeidsledigheten har gått ned fra 19 til 15 prosent, men det betyr lite. Det er ikke arbeidsledige polakker som drar til Norge, men faglærte arbeidere som har oppdaget at de kan femdoble og tidoble lønnen, sier Furunes.

Furunes er ikke i tvil om at jungeltelegrafen i Polen vil føre til at venner og familie av de emigrerte polakkene vil lokkes til Norge for å jobbe.

For Furunes betyr det at det er større kapasitet i økonomien enn hva Halvorsen snakker om.

Han vil investere mer av oljemilliardene på vei. Oljefondet har økt fra 386 milliarder kroner i 2001 til 1756 milliarder i 2007.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer