Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polakker snekrer for 27 kroner timen

Men byggebransjen er blitt enig om at minstelønna skal være 132,25 kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble Byggebransjens Landsforening og Fellesforbundet enige ved Riksmeklingsmannens bord om at ny minstelønn for faglærte snekkere i Norge skal være 132,25 kroner i timen. Minstelønn for ufaglærte er 123 kroner i timen fra 1. april.

Polakker kan bli årets lønnsvinnere, skriver Dagens Næringsliv i sitt hovedoppslag i dag. Samtidig jobber 13 polske snekkere i Odda for 27 kroner timen - for at kommunen skal få flere omsorgsleiligheter for eldre.

- Sosial dumping

LO-leder Nils Johan Ystanes i Odda er rystet over vilkårene polakkene arbeider under.

- Dette er en type sosial dumping vi ikke vil ha i Odda, sier Ystanes til Haugesunds Avis.

Rådgiver Kjell Skjærvø i Fellesforbundet er også krystallklar på at byggesaken i Odda handler om sosial dumping. Og det på tross av at Odda og Hordaland allerede er inkludert i det området der den regjeringsoppnevnte tariffnemnda har fastsatt minstelønn for arbeidstakere i byggebransjen.

- Problemet er at vi nå har en altfor vag lovgivning på definisjonen av hva som er en arbeidstaker. I praksis har vi ingen maktmidler før myndighetene kommer med strengere lover. I mellomtiden kan vi bare hjelpe polakkene hvis de melder seg inn hos oss, sier Skjærvø til Dagbladet.no.

- Ikke ulovlig

- SOSIAL DUMPING: - Å gi de polske arbeiderne 27 kroner timen er helt forkastelig, både etisk og moralsk, sier leder i Odda LO Nils Johan Ystanes. Foto: AP/SCANPIX
- SOSIAL DUMPING: - Å gi de polske arbeiderne 27 kroner timen er helt forkastelig, både etisk og moralsk, sier leder i Odda LO Nils Johan Ystanes. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

De polske snekkerne i Odda er registrert som enkeltmannsforetak i hjemlandet. Gjennom en sindig selskapskonstruksjon, leier det norskeide selskapet Genfer Lloyd i Polen  ut snekkerne videre.

Både daglig leder Tor Petter Stensland hos byggherren Odda Eiendom AS (eier og utleier av det ombygde Sørfjordheimen Hotell) og daglig leder Isotalo Jaakko Sakari hos hovedentreprenøren Contractor AS avviser overfor Hardanger Folkeblad at selskapene begår noe ulovlig i forbindelse med byggejobben og de polske snekkerne.

Sakari er også styreleder i eierselskapet Odda Eiendom AS.

Det er forretningsmannen Ole Henrik Nesheim som er nøkkelmann både i Odda Eiendom, Contractor og Genfer Lloyd, ifølge Haugesunds Avis.

LO i Odda har snakket med de polske snekkerne i Odda og sett kontrakten. De får 23 000 kroner hver for å være ferdig med ombyggingen av Sørfjordheimen Hotell i løpet av tre måneder. For å rekke det jobber de tolv timer om dagen seks dager i uka. Det gir en timelønn på 27 kroner.

- Forkastelig

- Jeg skal ikke påstå at det er juridisk galt, men det er helt forkastelig, både etisk og moralsk, sier den lokale LO-lederen til Dagbladet.no. Han synes det er spesielt ille at det er en offentlig oppdragsgiver som setter bort jobber på slike vilkår.

Selskapet Genfer Lloyd er en av de største aktørene i utleie av arbeidskraft til norsk verftsindustri. Selskapet har blant annet vært i søkelyset for sine arbeidskontrakter med polske arbeidere på et verft på Karmøy.

Polakker snekrer for 27 kroner timen

- For oss er det nytt at Genfer Lloyd nå også opererer i byggebransjen, sier rådgiver Kjell Skjærvø i Fellesforbundet til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling