Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polanski kan slippe straff for barnevoldtekt

- Kast ham i fengsel for de neste 20 åra, raser politiet.

GÅR FRI? Filmregissør Roman Polanski har tilstått seksuelt samkvem med ei 13 år gammel jente som han skal ha dopet ned og voldtatt. Han kan gå fri. Foto: Scanpix/REUTERS/Arnd Wiegmann
GÅR FRI? Filmregissør Roman Polanski har tilstått seksuelt samkvem med ei 13 år gammel jente som han skal ha dopet ned og voldtatt. Han kan gå fri. Foto: Scanpix/REUTERS/Arnd Wiegmann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Filmregissør Roman Polanski (76), etter 31 år på rømmen, kan slippe straff for å ha dopet ned og voldtatt ei 13 år gammel jente i Jack Nicholsons villa, dersom han blir utlevert til USA, sier juseksperter til Los Angeles Times.

Polskfranske Polanski, som søndag ble arrestert i Zürich, rømte fra USA etter å ha tilstått seksuelt samkvem med en mindreårig i 1977. 

Påtalemyndigheten sier til Los Angeles Times at de vil ta opp saken der den slapp: Polanski skal stilles for retten og straffes for voldtekt.

Eksperter sier derimot at det er «komplisert», og skisserer scenarioer hvor Polanski kan gå fri fra overgrepet han tilsto.

Voldtekt og sodomi
Regissøren var opprinnelig tiltalt på seks punkter, inkludert sodomi og for å ha forsynt mindreårige med narkotika. Offerets mor inngikk imidlertid et forlik hvor Polanski bare sa seg skyldig i seksuell omgang med barn, slik at datteren slapp en opprivende rettssak.

Dommeren i saken, den nå avdøde Laurence Rittenband, sendte Polanski til et fengsel i Chino for 90 dager med psykiatrisk evaluering.

Etter 42 dager slapp Polanski fri, med anbefaling om at straffen ikke skulle inkludere ytterligere fengselsopphold. Dette avviste dommeren, som ønsket ham buret inne og frivillig deportert fra landet.

Like etter flyktet Polanski til Frankrike.

Jusprofessor Laurie Levenson ved Loyola Law School sier til LA Times at Polanskis første trekk, dersom utlevert til USA, vil være en begjæring om å forkaste tiltalepunkene - blant annet på grunn av angivelige feil fra dommerens side.

Ny rettssak?
I en 2008-dokumentar, «Roman Polanski: Wanted and Desired», hevder myndighetskilder at dommer Rittenband sendte Polanski til fengselet i Chino som en straff, og ikke for psykiatriske tester.

Forsvarerne kan dermed argumentere for at Polanski allerede har avtjent dommen, og må settes fri.

En annen mulighet for Polanski til å slippe unna er å trekke tilståelsen for seksuelt samkvem med mindreårig, og risikere en ny rettssak med de seks opprinnelige - og mye mer alvorlige - tiltalepunktene hengende over seg.

RØMTE: Polanski forlater her rettssalen i 1977. Kort tid etter flyktet filmskaperen fra USA. Foto: AP Photo/Nick Ut/Scanpix
RØMTE: Polanski forlater her rettssalen i 1977. Kort tid etter flyktet filmskaperen fra USA. Foto: AP Photo/Nick Ut/Scanpix Vis mer

- Det kan være bra for ham, siden offeret kommer ikke til å samarbeide med påtalemyndigheten, sier forsvarsadvokat Roger Jon Diamond til avisa.

Risikerer streng straff
Trebarnsmor Samantha Geimer, som Polanski skal ha dopet ned og tvunget til anal- og vaginalsex i Jack Nicholsons hus på Mulholland i Los Angeles, er nå 45 år gammel. Geimer har sagt at hun ikke ønsker videre forfølging av saken.

- Hun lever et stille liv og vil ikke at det blir ødelagt. Hun vil ikke ha noe mer med saken å gjøre, og jeg er sikker på at hun ikke ønsker å bidra med bevis i saken, sier en nabo til telegraph.co.uk.

Nøyaktig hvor lang fengselsstraff Polanski risikerer er uklart. Kilder sier til LA Times at det er snakk om maks 16 måneder.

En talsperson for fengselsvesenet antyder imidlertid et mer langvarig opphold bak lås og slå, og sier Polanski trolig ikke kan prøveløslates før om to år, skriver Reuters.

Én ting er iallfall sikkert: Straffen for å dope ned og voldta 13 år gamle barn i USA har blitt sterkt skjerpet de siste 30 åra. Polanski risikerer nå en langt strengere straff enn den han flyktet fra i 1978.

- Det kan hende at han aldri ser mer dagslys, dersom han blir stilt for retten i dag. Men på den tida var holdningen mer avslappet, sier professor Stan Goldman ved Loyola Law School til Reuters.

- Han voldtok et barn
Saken har vakt sterk debatt blant meningsytrere i store medier.

Anne Applebaum, forfatter og skribent i The Washington Post, har skrevet en kontroversiell kommentarartikkel hvor hun forsvarer og unnskylder Polanski, blant annet fordi han angivelig «ikke visste hvor gammel hun var» og at han har «sonet straffen på mange måter».

- Han kunne ikke returnere til Los Angeles for å motta en Oscar, lister hun opp.

Applebaums apologetiske holdning overfor en som har tilstått barneovergrep har blitt sterkt kritisert.

- Påminnelse: Roman Polanski voldtok et barn, skriver forfatter Kate Harding på Salon.com.

- La oss huske at Roman Polanski ga en 13-åring Quaalude, sjampanje og voldtok henne, før vi diskuterer om offeret så eldre ut, eller at hun mener han må slippe straffeforfølgelse for å slippe medieoppmerksomhet, fortsetter Harding.

- Kast ham i fengsel
Også politiet minner om at sakens faktiske forhold er graverende.

- Få ham tilbake og kast ham i fengsel for de neste 20 åra. I dag får du minst 18 til 20 år i fengsel for å sodomisere en 13-åring etter at du har skjenket henne full, sier politisjef Bill Bratton i et intervju med radiostasjonen KPCC.

Han reagerer sterkt på sympatien Polanski møter blant «Hollywood-eliten». David Lynch, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar og Woody Allen er noen få av navnene som støtter den overgrepsdømte.

Straks etter pågripelsen gikk også polske og franske ministere ut offentlig med krav om løslatelse. Franske myndigheter har nå trukket tilbake støtten.

- Det kommer en rettslig gjennomgang for en alvorlig sak: voldtekt av en mindreårig. Både det amerikanske og sveitsiske rettssystemet gjør jobben sin, sier talsperson Luc Chatel.

- DOPET NED: Samantha Geimer var 13 da Roman Polanski forgrep seg på henne i Jack Nicholsons villa. I forklaringa sa Geimer at filmskaperen ga henne narkotika og sjampanje, før han tvang seg til anal- og vaginalsex. Foto: AP Photo/Peter Kramer/Scanpix
- DOPET NED: Samantha Geimer var 13 da Roman Polanski forgrep seg på henne i Jack Nicholsons villa. I forklaringa sa Geimer at filmskaperen ga henne narkotika og sjampanje, før han tvang seg til anal- og vaginalsex. Foto: AP Photo/Peter Kramer/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!