Polarinstituttet anmelder Jarle Andhøy til politiet

For brudd på meldeplikten.

ANMELDT TIL POLITIET: Jarle Andhøy (t.v), her med Samuel Massie etter ankomst på flyplassen i Christchurch. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet
ANMELDT TIL POLITIET: Jarle Andhøy (t.v), her med Samuel Massie etter ankomst på flyplassen i Christchurch. Foto: Neil Macbeth / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk Polarinstitutt (NPI) anmelder skipper og eventyrer Jarle Andhøy for brudd på meldeplikten i «Berserk»-saken.

Det bekrefter instituttet overfor Dagbladet.

- Det er direktør Jan Gunnar Winther som vil utdype dette, men jeg kan bekrefte anmeldelsen, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Sissel Jaklin til Dagbladet.

Winther har ikke besvart Dagbladets henvendelser så langt i formiddag, men slik lyder instituttets begrunnelse slik den er publisert på deres hjemmesider:

«Norsk Polarinstitutt er forvaltningsmyndighet i Norge når det gjelder «Forskrift om vern av miljøet i Antarktis». De som planlegger norsk aktivitet i Antarktis er iht lovverket pliktig til senest ett år i forveien å melde planlagt aktivitet og beskrive miljøkonsekvenser til instituttet. I dette regelverket ligger også krav om at de som ferdes i Antarktis skal ha forsikring, eller kan stille garanti, for søk og redning.

Ekspedisjonsleder plikter å melde fra til instituttet, og slik melding er ikke blitt mottatt. Instituttet har flere ganger forsøkt å kontakte ekspedisjonen på forhånd, men uten å få respons. I instituttets rolle som Norges forvaltningsmyndighet for forskriften, har Norsk Polarinstitutt nå levert anmeldelse mot ekspedisjonslederen for Berserks ekspedisjon til Antarktis. Anmeldelsen er levert til Troms og Finnmark statsadvokatembeter, og den gjelder brudd på meldeplikten og manglende forsikring.

I tillegg har New Zealand rapportert til norske myndigheter at det er skjedd brudd mht forurensning og aktivitet i verneområde, og dette er påpekt i anmeldelsen. De forhold som anmeldes er uavhengige av den tragiske ulykken med båten, og gjelder kun brudd på «Forskrift om vern av miljøet i Antarktis»».

Dagbladet har ikke lykkes å nå Jarle Andhøy eller hans talsmann og advokat Nils Jørgen Vordahl i dag.

Ikke tillatelse Andhøy kan dermed risikere bøter og opptil ett års fengsel, etter at han uten den rette tillatelsen til å seile i havområdene sør for 60. breddegrad satt kurs for de livsfarlige havområdene.

Det er NPI som håndhever bestemmelsene om ferdsel i polare strøk, og instituttet har i løpet av dagen i dag og resten av uka sittet i møter for å avgjøre om de ville gå til anmeldelse av Andhøy.

Tom Gisle Bellikka, Robert Skaanes og Leonard J. Banks var om bord «Berserk» da skuta sendte ut et nødpeilesignal 0522 tirsdag forrige uke.

Andhøy og 18-årige Samuel Massie var da i land på Antarktis.

«Berserk» er ikke sett siden.

Ingen regning Paul Watson, kaptein på Sea Shepherd-skuta «Steve Irwin», gjorde det seint mandag kveld klart overfor Dagbladet at organisasjonen ikke ville sende noen regning for søkearbeidet skuta har lagt ned.

Det er Watson og hans folk som har lagt ned desidert flest timer i letinga etter skuta og mannskapet på tre.

Skuta til miljøaktivistene i organisasjonen Sea Shepherd og helikopteret ombord har dekket et leteområde på om lag 10 000 kvadratkilometer i Rosshavet og langs kysten av Franklinøya. Helikopteret har vært i lufta over 20 timer for å lete etter «Berserk» og mannskapet.

- Nei, vi kommer ikke til å sende noen regning verken til familiene i Norge eller til norske myndigheter, sa Watson til Dagbladet på telefon fra «Steve Irwin» like før midnatt natt til tirsdag norsk tid.

Dagbladet kommer med mer.