Polarinstituttet har funnet iskanten

Flere av blokkene som oljeminister Tord Lien vil utlyse, ligger i isbjørnens rike. Venstre-leder Trine Skei Grande truer med samarbeidsavtalen.

KAN SKADE ISBJØRNBESTANDEN Polarinstituttet har funnet at flere utlyste oljeblokker ligger innenfor iskanten, som er ansamlingsplass for blant annet isbjørn. FOTO: Aleksander Nordahl/ Dagbladet.
KAN SKADE ISBJØRNBESTANDEN Polarinstituttet har funnet at flere utlyste oljeblokker ligger innenfor iskanten, som er ansamlingsplass for blant annet isbjørn. FOTO: Aleksander Nordahl/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Stortinget har det vært full forvirring om definisjonen av iskanten, grensa mot nord der det norske oljeeventyret stopper.

Nå har Norsk Polarinstitutt funnet iskanten.

- Ja, basert på satellittdata for de siste 30 årene, 1984 til 2013, har vi laget kart over isutbredelsen i Barentshavet for hver måned. Iskanten er ikke en strek, men en gradvis overgang fra åpent hav til mer og mer is, forklarer direktør ved Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther.

Det viser seg at flere av de foreslåtte blokkene i 23. konsesjonsrunde, som beveger norsk oljeindustri lengre nord enn noen gang, ligger i iskanten. Oljeboring i iskanten vil være direkte i strid med samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

HAR FUNNET ISKANTEN: Polarinstituttet og direktør Jan-Gunnar Winther har sett på satelittbilder gjennom de siste 30 år og funnet hvor iskanten går. Foto: Norsk Polarinstitutt.
HAR FUNNET ISKANTEN: Polarinstituttet og direktør Jan-Gunnar Winther har sett på satelittbilder gjennom de siste 30 år og funnet hvor iskanten går. Foto: Norsk Polarinstitutt. Vis mer

Les avtalen her (side 3).

- Vi fraråder utlysing av sju av blokkene, som kommer i konflikt både med iskanten, polarfronten og særlig verdifulle områder. I tillegg anbefaler vi at åtte blokker som ligger i områder med forhøyet økologisk sårbarhet ikke legges ut. Videre mener Norsk Polarinstitutt at det bør legges boretidsbegrensninger på ytterligere 15 blokker. Der bør det ikke bores i perioden 1. januar til 30. april, sier Winther.

Se hele høringsuttalelsen deres her.

Krever full stopp Venstre-leder Trine Skei Grande krever full oljestopp ved iskanten.

DETTE ER ISKANTEN: De fargerike stripene som går i bølge rundt Bjørnøya, er ifølge polarforskerne iskanten, slik den varierer fra måned til måned gjennom de 30 siste årene. De rosa firkantene er blokker som oljedepartementet vil lyse ut. Noen av dem er i konflikt med iskanten. Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt.
DETTE ER ISKANTEN: De fargerike stripene som går i bølge rundt Bjørnøya, er ifølge polarforskerne iskanten, slik den varierer fra måned til måned gjennom de 30 siste årene. De rosa firkantene er blokker som oljedepartementet vil lyse ut. Noen av dem er i konflikt med iskanten. Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt. Vis mer

- Jeg er veldig glad for at forskerne har funnet iskanten. Nå må Tord Lien forholde seg til vitenskapen. Iskanten er ikke et politisk forhandlingstema, det er vitenskap. Iskant er iskant, og fagfolk er fagfolk, sier Grande.

- Samme hvor mye kraft Tord Lien har, så klarer han ikke å blåse isen lengre nordover. Nå må Tord Lien ta konsekvensen av dette. Vi har en avtale, sier hun.

- Setter han samarbeidsavtalen i fare hvis ikke?

- Det sier jeg ikke noe om nå, sier Grande.

Isbjørnens rike Iskanten, fra den ytre grensa for isutbredelse og i hele arealet der lys slipper gjennom isen, er et område med høy økologisk sårbarhet, slår polarinstituttet fast. Dette er isbjørnenes, hvalenes, selenes og sjøfuglenes rike.

«Isbjørn trives i iskantsonen over grunne havområder, og data fra satelittmerkede bjørner viser at de forekommer i områdene for de foreslåtte blokkene er innenfor grensa av maksimal isutbredelse», skriver instituttet.

Iskanten og polarfronten er også blant de viktigste leveområdene for fiskearter som lodde og polartorsk. Forstyrrende påvirkning kan påvirke bestandsnivåene, skriver polarinstituttet. Blant skadevirkningene fra oljeboring fryktes oljesøl mest. Ifølge polarinstituttet  er det store kunnskapshull knytt til oljesøl i is, hvordan det skal fjernes og hva langtidsvirkningene vil bli. Det er også mangelfull kunnskap om effektene av seismikk.

KREVER FULL STOPP: Venstre-leder Trine Skei Grande viser til samarbeidsavtalen og forventer at oljeminister Tord Lien (Frp) trekker tilbake utlyste områder innenfor iskanten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
KREVER FULL STOPP: Venstre-leder Trine Skei Grande viser til samarbeidsavtalen og forventer at oljeminister Tord Lien (Frp) trekker tilbake utlyste områder innenfor iskanten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix. Vis mer