Polarinstituttet reagerer kraftig på at dette bildet sprer seg på nett: - Bare oppspinn. Tatt ut av løse lufta

Dette unike møtet mellom en isbjørn og besetningsmedlemmer på det norske forskningsskipet «Lance» går sin seiersgang på nettet. Det er bare ett stort problem.

«HEISANN»: Bestningsmedlemmer på det norske forskningsfartøyet «Lance» fikk en opplevelse av de sjeldne, da denne karen kom på besøk. Polarinstituttet reagerer kraftig på at bildet spres på nettet. Foto: Ukjent
«HEISANN»: Bestningsmedlemmer på det norske forskningsfartøyet «Lance» fikk en opplevelse av de sjeldne, da denne karen kom på besøk. Polarinstituttet reagerer kraftig på at bildet spres på nettet. Foto: Ukjent Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Onkelen min, som jobber på et forskningskip i arktis, fikk uventet besøk i dag, skrev en Reddit-bruker da han delte bildet for to måneder siden.

Bildet har siden sanket over 2 200 kommentarer på Reddit, ifølge NRK som først omtalte saken i Norge.

I tillegg har bildet blitt plukket opp av en rekke store nettaviser, blant dem den britiske storavisa Daily Mail som deler saken med tittelen: «What's fur tea, Neighbour».

I artikkelen kan man ganske så korrekt lese om øyeblikket da en nysgjerrig isbjørn stakk hodet sitt gjennom vinduet på forskningsskipet «Lance» et sted i arktis. Men der stopper også faktagrunnlaget.

Bildet ble nemlig tatt for 17 år siden, i år 2000, opplyser Norsk polarinstitutt.

- Vi er overasket over at dette bildet plutselig dukker opp så mange år etter at det faktisk skjedde, sier Øystein Mikelborg, Maritim koordinator for Norsk polarinstitutt, til Dagbladet.

- Oppspinn

Han er på ingen måte fornøyd med at bildet spres av aviser som Daily Mail uten at faktagrunnlaget er sjekket, og mener det er med på å skape et uheldig inntrykk av polarinstituttet.

- Dette forskningsfartøyet har ligget til kai i Tromsø i hele vinter. Historien som følger med bildet er bare oppspinn. Det er veldig uheldig at de klipper og limer uten å sjekke kildene. Historien er tatt ut av løse lufta, sier Mikelborg til Dagbladet og fortsetter:

- Det er ikke i henhold til vår policy at man mater isbjørn. Verken fotografen eller personen som er på bildet er forskere. De var medlemmer av skipsbesetningen, og jobber ikke for polarinstituttet.

- Mennesker ikke isbjørn som blir fjernet

Svalbardmiljøloven fra 2001 er nemlig helt klar på at mennesker ikke skal forstyrre isbjørn.

- I tilfeller der mennesker som driver aktivitet ute i felt, blir plaget av isbjørn, er det menneskene og ikke bjørnen som må fjerne seg. Det er i tråd med Svalbardmiljøloven, sa sysselmann Odd Olsen Ingerø da to russiske forskere ble fløyet vekk fra en isbjørn på Svalbard i 2014.

Det er et regelverk Mikelborg sier polarinstituttet gjør sitt beste for å etterleve.

- Reglene på Svalbard er klare - man skal ikke forstyrre dyrelivet. Det ville vært uheldig hvis isbjørnen assosierer mennesker med mat, prinsippet er derfor at man skal la dem være i fred.

Ikke uvanlig

Da besetningen om bord på «Lance» valgte å mate den nysgjerrige isbjørnen, som kom på overraskende besøk for 17 år siden, var ikke Svalbardmiljøloven på plass.

- Dette forskningsfartøyet lar seg av og til fryse inn i isen i Arktis. Isbjørner er nysgjerrige dyr, så det er ikke unaturlig at de oppsøker folk. I dette tilfellet har han vel latt seg lokke av duften fra byssa, sier Mikelborg.

Han er overbevist om at noe lignende ikke ville kunne skjedd i dag.

- Vi har en klar policy på at vi lar isbjørnen være i fred i den grad det er mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer