- SPIONASJE: PST og justisminister Anders Anundsen la i dag fram sin åpne trusselvurdering. 
Foto: Halvor Njerve / Dagbladet
- SPIONASJE: PST og justisminister Anders Anundsen la i dag fram sin åpne trusselvurdering. Foto: Halvor Njerve / DagbladetVis mer

- Polarinstituttet utsatt for spionasje

Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet onsdag at Polarinstituttet har vært utsatt for en etterretningsoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er det en stor, statlig aktør som står bak angrepet.

- Jeg kan bekrefte at PST har gjort undersøkelser i en sak som tyder på at Polarinstituttet har vært utsatt for en nettverksbasert etterretningsoperasjon, sa Arne Christian Haugstøl, leder for seksjon for statlig aktører i PST, til TV 2.

Han sa at sikkerhetstjenesten er rimelig sikre på at en statlig aktør står bak, men ville ikke spekulere i hvem det kan være.

Polarinstituttet er rådgiver for norske myndigheter. Det gjør dem til et mål for ulovlig etterretning.

- Vi leser trusselvurderinger, og er klar over at det har skjedd en stor økning i oppmerksomheten fra veldig mange hold når det gjelder nordområdene. Vi er veldig oppmerksom på at også vårt virke kan være interessant for andre, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt.

Instituttet har hatt uregelmessigheter rettet mot sin brannmur, men Winther sier det er vanskelig å vite hvor dette kommer fra. Polarinstituttet har iverksatt sikkerhetstiltak, men direktøren sier de ikke kan håndtere denne utfordringen alene.

(NTB)