Polarinstituttet vil bevare Negerfjellet, Negerpynten og Negerdalen

Har ingen planer om å endre navnene.

NEGERDALEN: Negerdalen er en geologisk forsenkning mellom Negerfjellet i sør og Tjuvfjordhorga i nord på Edgeøya på Svalbard. Foto: Anders Skoglund / Norsk polarinstitutt
NEGERDALEN: Negerdalen er en geologisk forsenkning mellom Negerfjellet i sør og Tjuvfjordhorga i nord på Edgeøya på Svalbard. Foto: Anders Skoglund / Norsk polarinstitutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Navnekomiteen ved Norsk Polarinstitutt har ingen planer om å endre navnene til Negerfjellet, Negerdalen eller Negerpynten, som ligger på Edgeøya sørøst på Svalbard.

- Vi har ikke tatt opp saken til vurdering, og har ingen planer om å endre navnene, sier lederen av Polarinstiuttets navnekomité, Oddveig Øien Ørvoll, til Dagbladet.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken om områdene med de spesielle navnene.

- Dette er jo relativt gamle navn som ble satt for lenge siden, og må ses i et historisk perspektiv. Men vi kommer til å vurdere en navneendring hvis det blir meldt inn en sak, sier Ørvoll.

Flere hundre år gammelt Navnekomiteen har ansvaret for å vedta stedsnavn i norske polarområder, og de aller fleste navnene på Svalbard har kommet i forbindelse med at områder har blitt kartlagt.

- Det skal mye til for at historiske stedsnavn endres, men vi har endret stavemåter og rettet opp i skrivefeil, for eksempel i forhold til bruk av stor og liten bokstav.

- Forstår du at noen kan reagere på navnene?

- Jeg ser problemstillingen, men det er ingen som har reagert. Men det er kanskje fordi det ikke er så mange som drar forbi der, eller kjenner til fjellet. Det fleste som er på Svalbard besøker andre steder, sier Ørvoll.

NEGERFJELLET: Fjellet fikk sitt navn av engelske sjømenn på 1600-tallet på grunn av fargen på berget. Foto: Anders Skoglund / Norsk polarinstitutt
NEGERFJELLET: Fjellet fikk sitt navn av engelske sjømenn på 1600-tallet på grunn av fargen på berget. Foto: Anders Skoglund / Norsk polarinstitutt Vis mer

Selve navnet Negerpynten kommer av det engelske ordet «Negro Point», som ble gitt av engelske sjømenn tidlig på 1600-tallet. Navnet ble gitt fordi området besto av mye svart stein.

Ønsker nytt navn Lederen av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener at man ikke kan gi ordet «neger» anerkjennelse ved å kalle opp stedsnavn etter det.

- Det er mange mennesker som bruker ordet i «neger» i dag, uten å mene noe ille med det. Men ordet har historisk sett vært knyttet opp mot overgrep og undertrykkelse. Det er et ord med med lang og mørk historie, sier han til Dagbladet.

Steen forteller at sørstatsflagget i USA ble fjernet grunnet flaggets iboende rasistiske betydning, og at ordet «neger» har den samme klangen.

- «Neger» forbindes med mennesker som ble sett på som eiendom i form av slaver, og som man så på som underlegne. Det hadde vært fint om disse stedene får nye navn, sier Steen.

INGEN REAKSJOENR: Oddveig Ørvoll i Polarinstituttet har ikke vurdert å fjerne navnene. Foto: Norsk polarinstitutt
INGEN REAKSJOENR: Oddveig Ørvoll i Polarinstituttet har ikke vurdert å fjerne navnene. Foto: Norsk polarinstitutt Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer