Vinterværet:

Polart lavtrykk i Nord-Norge: - Kan bli en hissigpropp

Kulde fra Nordpolen kan føre til store endringer i vindretninger og vindstyrke det neste døgnet.

KALDT: Et polart lavtrykk i Nord-Norge kan føre til store værendringer de kommende timene. Samtidig synker temperaturene i resten av landet ytterligere. Foto: Meteorologene
KALDT: Et polart lavtrykk i Nord-Norge kan føre til store værendringer de kommende timene. Samtidig synker temperaturene i resten av landet ytterligere. Foto: MeteorologeneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det polare lavtrykket som ligger utenfor kysten av Finnmark kan føre til store endringer i vindretninger og vindstyrke de neste timene. Statsmeteorolog Anne Beate Skattør betegner lavtrykket som lite og kortvarig, med anlegg til å bli en hissigpropp.

- Polare lavtrykk dannes i arktiske områder. Når det er kaldt og den kalde luften fra fastlandet blåser over varmere hav, blir lufttrykket ustabilt, sier hun til Dagbladet.

Ifølge Skattør vil småskalafenomenet påvirke området onsdag kveld, natt og utover torsdag formiddag.

- Det ventes stiv kuling på kysten av Øst-Finnmark og lokale, kraftige byger. Det betyr at det skal snø mye det neste døgnet, forklarer Skattør.

- Ganske kaldt

Lavtrykkene som dannes flere ganger i året er svært lokale og beveger seg raskt igjennom området. På tross av navnet, fører ikke det polare lavtrykket med seg polarkulde.

- Det ligger en østlig vindretning over Europa i helga som gjør at det blir kaldere enn normalt. Her i Norge blir det imidlertid vanlig vintervær, sier hun.

Kaldest blir det i Finnmark, der innbyggerne kan vente seg et tredvetalls minusgrader.

- Det kan nok bli ganske kaldt. Det kan bli ned mot rundt 25-30 minusgrader på vidda. I innlandet blir det derimot mellom minus sju og 14 grader, sier hun.

Det blir fint vær med enkelte byger på Finnmarkskysten. Været utenom Finnmark ser ifølge meteorologen rolig ut.

Snø- og sluddbyger

På fredag vil det snø en del i Nordland, men nedbøren trekker seg sørover mot Trøndelag på lørdag og til nordlige deler av Oppland og Hedmark mot søndag.

- Det er lite vind, men det kommer snø- og sluddbyger i Møre og Romsdal og i Trøndelag i løpet av morgendagen. Det blir mindre i løpet av dagen på torsdag, og nedbøren henger kun igjen rundt Trondheimsfjorden, sier Skattør.

Kaldt blir det også i Midt-Norge.

- På Røros blir det minus 20 grader natt til torsdag. Utover dagen på fredag ligger temperaturene på rundt seks minusgrader, og på fredag synker de ytterligere tre grader, sier hun.

Et annet sted gradene synker frem mot helga er på Vestlandet.

- Det blir nok et par grader kaldere frem mot helga. Kysten av Vestlandet har hatt, og kommer fremdeles til å få, plussgrader de neste dagene. Fra lørdag av blir det minusgrader flere steder, sier Skattør.

Kalde nattetimer

Ifølge statsmeteorologen blir det nok av minusgrader også på fjellet og i innlandet Østafjells. Det blir spesielt kaldt utover nattetimene.

- I Oslo blir det mellom to til seks minusgrader på dagtid på torsdag og fredag. Utover natten kryper temperaturene ned til minus seks grader. Det blir altså kaldere, men ikke ekstremt mye kaldere, sier hun.

I Sør-Norge holder temperaturene seg også i nærheten av hva de har vært den siste uka.

- Det blir kjøligere frem til fredag, og enda kaldere fra lørdag til søndag. Da blir det også kaldere enn det har vært den siste uka. På fjellet vil temperaturene synke ned mot minus 15 grader. På kysten vil den ligge stabilt på minus to grader.

Det vil i tillegg snø i Sør-Norge over helga.

- Torsdag, fredag og lørdag blir det fint i Sør-Norge, og mot søndag blir det perioder med snø, sier Skattør.