Polbase forsvant

Tolv forskere kjemper mot kulda etter at en russisk Nordpol-base sank i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 12 russiske forskere er strandet på isen etter at en russisk Nordpol-base forsvant i en sprekk onsdag kveld. Ingen av vitenskapsmennene på basen skal ha blitt skadet da det plutselig oppstod en stor sprekk i isen under brakkene basen bestod av.

- En enorm vegg med isklumper tårnet seg opp. Først var den på mellom tre og fem meter høy, deretter ble den mellom sju og ti meter. I løpet av en halvtime var 90 prosent av basen borte, opplyste leder for ekspedisjonen, Vladimir Kosjelev til den russiske kanal 1.

Brakker, klær, utstyr, og brensel ble slukt av havdypet under isen. Bare to små hytter stod igjen sammen med de 12 forskerne, som nå må kjempe for å holde seg i live i 35 kuldegrader.

Den russiske forskningsstasjonen heter North Pole-32 og ble opprettet i april 2003 for å forske på klimaendringer. Fram til i dag har basen drevet 2700 kilometer over polhavet.

Russland har i dag sendt et Antonov-26 transportfly over stedet for å slippe ned klær, brensel til forskerne.

- Det er lastet med alt polarforskerne måtte trenge, opplyser generalløytnant Anatoly Koretsky til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Samtidig forberedes det å evakuere de 12 med helikoptre dersom været blir bedre. Helikopteret vil fly lørdag fra Arkhangelsk, via Svalbard, til isødet det forskerne er strandet.

- Vi vil ikke forlate våre venner i nød, fastslår den russiske generalløytnanten.

Sysselmannen på Svalbard, Odd Olsen Ingerø, har vært i kontakt med den russiske ambassaden i dag.
- De ønsker å bruke Svalbard som utgangspunkt for redningsaksjonen. Hjelpemannskapene er ventet å komme hit i morgen, sier han til Dagbladet.no.

- Jeg har forstått at flaket disse forskerne står på har gått i oppløsning. De befinner seg omlag 70 mil nord-øst for Svalbard, sier sysselmannen til Dagbladet.no.

BISTÅR: Sysselmannen på Svalbard, Odd Olsen Ingerø, opplyser at russiske redningsmannskaper kommer til Svalbard fredag.
SANK: Den russiske Nordpol-basen sank i en isråk som denne, fotografert på polisen i 2002.