Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Polen beslaglegger håndsprit

Desinfeksjonsmiddel som skulle sendes til Norge er stoppet av polske myndigheter.

ANTIBAC: God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I en tidligere versjon av saken, het det at «Polen stopper håndsprit». NRK, som opprinnelig meldte om saken, har endret ordlyd til «beslaglegger», etter at den andre eieren av Norenco Polska, Gregorz Daniluk, ga andre uttalelser til polske medier.

Trailere fulle av desinfeksjonsmidler skulle kjøre til Norge i slutten av forrige uke, men ble stanset av polske myndigheter som sier at de trengs i Polen.

- Vi skulle kjørt to fulle trailere i uka, med rundt 20.000 literflasker i hver bil, sier Arne Haukeland til NRK.

Han eier halvparten av selskapet Norenco Polska, som har fabrikk i Lublin sørøst i Polen. Selskapet har solgt desinfeksjonsmidler til Norge, Polen og Sverige i en årrekke.

Utenriksdepartementet er i dialog med polske myndigheter for å avklare situasjonen, opplyser pressetalsperson Siri R. Svendsen til NRK.

Polen vedtok i begynnelsen av mars en ny lov i forbindelse med coronautbruddet. Der åpnes det for «særlige tiltak» for å forebygge og bekjempe smitte.

Norenco fikk dermed i forrige uke et brev fra fylkesmannen i Lublin om at desinfeksjonsmidlene skulle beslaglegges og selges til den polske staten til en fastsatt pris.

Den polske ambassaden i Oslo svarer i en e-post at EU-retten generelt åpner for eksportrestriksjoner i saker som er knyttet til folkehelse og viser til den pågående coronapandemien.

Haukeland sier han har forståelse for at Polen trenger desinfeksjonsmidler for sine innbyggere, men at det nå er Norges tur.

- Vi har levert 120.000 liter til det polske markedet, for apotek og sykehus, og syns det er rettferdig at det er Norges tur til å få varer.

Den polske avdelingen, Norenco Polska, skriver i et innlegg på Facebook at selskapet spurte regjeringen om å få sende varene til Norge, men fikk nei.

- Norenco i Norge forstår ikke situasjon i Polen og gir uriktig informasjon. Ingen varer ble holdt igjen eller konfiskert av den polske regjeringen, heter det i uttalelsen.

Hele Norges coronakart