Polen graver opp lik for å undersøke flyulykke på nytt

Delte meninger i Polen.

STYRTET: I 2010 styrtet dette flyet i Russland. Polens nå avdøde president Lech Kaczynski døde i flystyrten. Foto:  REUTERS / Agencja Gazeta / Filip Klimaszewski / NTB scanpix
STYRTET: I 2010 styrtet dette flyet i Russland. Polens nå avdøde president Lech Kaczynski døde i flystyrten. Foto:  REUTERS / Agencja Gazeta / Filip Klimaszewski / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polakkene er splittet når levningene etter landets tidligere president Lech Kaczynski og over 80 andre graves opp i et forsøk på å finne nye svar på hvorfor flyet hans styrtet i Russland i 2010.

En rekke høytstående tjenestemenn og politikere var blant de 96 menneskene som mistet livet da flyet styrtet ved Smolensk vest i Russland 10. april 2010.

Ifølge polske medier skal levningene etter 83 av ofrene undersøkes på nytt, og mandag startet det hele med at Kaczynski og hans kone Maria skulle graves opp. Undersøkelsen er ventet å ta to måneder. Målet er både å sjekke ofrenes identitet, samt å lete etter spor etter eksplosiver.

Pårørende til 17 av de døde mener imidlertid at det både er «hjerteløst og grusomt» å grave levningene opp igjen og har protestert på avgjørelsen.

- Oppgravingen er en slags jakt på nye spor som kan bevise den absurde teorien om at president Lech Kaczynski ble drept, sier journalisten Pawel Deresz, som mistet sin kone, en parlamentariker, i styrten.

Den daværende liberale regjeringen konkluderte med at flyet styrtet som følge av dårlig vær og feil begått både av de polske flygerne og de russiske flygelederne.

Nå er det partiet til Kaczyniskis tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, som har regjeringsmakten, og han har aldri godtatt disse forklaringene.

(NTB)