Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Polen har den mest dynamiske økonomien i hele Europa

Polakkene strømmer til Norge, men i hjemlandet er veksten sterk.

FLYR OPPOVER: Polen og Warszawa har opplevd sammenhengende økonomisk vekst siden 2004. Foto: Eivind Pedersen
FLYR OPPOVER: Polen og Warszawa har opplevd sammenhengende økonomisk vekst siden 2004. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ti siste årene har antallet polakker i Norge økt fra 6500 til 76 000. Etter EU-utvidelsen har det strømmet polske arbeidere til Norge og Vest-Europa, blant annet på jakt etter bedre betalte jobber.

Utvandringsstrømmen kan kanskje få en til å tro at Polen er et land med svak økonomisk utvikling. Men det er ikke tilfelle. Polen har ifølge Bloomberg Businessweek den mest dynamiske økonomien i hele Europa.

Eneste med sammenhengende vekst Der deler av Europa fortsatt sliter etter finanskrisa i 2008, beskriver Bloomberg hvordan Polen nå opplever at både næringsliv og privatpersoner planlegger for videre vekst. Veksten siden 2009 har vært på hele 16 prosent, mens det en i EU totalt ikke vil se vekst før neste år.

Polen er også det eneste europeiske landet som har hatt økonomisk vekst hvert eneste år siden 2004, ifølge Eurostat.

Bloomberg lister opp flere ulike grunner til at Polen klarer seg bra: De har en stor innenlands økonomi, med stabil etterspørsel. Politikken er næringsvennlig. Og det er stort potensial i en økonomi hvor innbyggerne er i ferd med å nærme seg velstandsnivået i landene rundt.

Rakk ikke å bli fulle Bloomberg mener polakkene delvis kan takke landets politikere for veksten. Men at de også har hatt flaks.

- Hvilke land ble rammet verst av finanskrisa? Det er landene som hadde bobler i økonomien. Vi fikk ingen sterk nedgang, fordi vi ikke hadde hatt noen boble, sier økonomen Leszek Balcerowicz, tidligere visestatsminister, til Bloomberg.

- Vi kom seint til festen. Og den var over før vi rakk å bli fulle, sier Marcin Piatkowski, økonomiprofessor ved Kozminski-universitetet i Warsawa.

En annen faktor er faktisk fotball-EM i Polen og Ukraina i 2012. I tida før ble det bygget flere nye stadioner og infrastrukturen ble kraftig oppgradert. Det kostet penger, men ga økonomien et Keynes-løft. At det er litt uklart hva stadionene faktisk kan brukes til nå, er dog et skår i gleden.

Polen har også nytt godt av at zlotyen reduserte seg i verdi mot euroen, noe som var positivt for eksportsektoren. Et eksempel er kosmetikkprodusenten Inglot, som har ekspandert kraftig og åpnet butikker i en rekke land, blant annet Norge.

Ikke færre i Norge Men vil den økte veksten i Polen redusere den polske innvandringen, og befolkningsmengden, i Norge?

- Det ikke noe som tyder på at det blir færre polakker i Norge, sier seniorforsker Line Eldring, leder av Fafos østforum, og ekspert arbeidsinnvandring.

I 2007 fryktet Verdensbanken at Øst-Europa nærmest ble tømt for kvalifisert arbeidskraft og at det ville hemme framtidig vekst. Men frykten slo altså ikke til, i hvert fall ikke i Polen.

Ifølge SSB er det nå bosatt over 76 000 polakker i Norge. I 2003 var tallet 6536 og det har økt hvert år siden. Polakkene er nå den største innvandrergruppa i Norge, fulgt av svenskene.

- Har de polske arbeidsinnvandrerne i Norge bidratt til veksten i hjemlandet?

- Det er vel litt omdiskutert. På den ene siden sender ganske mange polakker penger hjem, som i stor grad brukes til privat forbruk og for eksempel boliger, men i mindre grad til investeringer. Videre kan utvandring bidra til å dempe ledighet i hjemlandet, samtidig som det i en viss grad er tømming av ressurser, ved at for eksempel leger og andre kompetente fagarbeidere reiser ut, sier Eldring.

Kommentarfeltet er stengt for nye innlegg pga. for mye usaklighet i diskusjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media