Polen i harnisk over Obamas konsentrasjonsleir-uttalelser

Fremstående polakker krever en unnskyldning. - Bare en språkfeil, sier Det hvite hus.

FÅR KRITIKK:  En rekke framstående polakker krever unnskyldning fra Obama etter at han kalte nazistenes dødsleirer for polske. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN/Scanpix
FÅR KRITIKK: En rekke framstående polakker krever unnskyldning fra Obama etter at han kalte nazistenes dødsleirer for polske. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  USAs president Barack Obama har satt Polen i harnisk. Bakgrunnen er en  uttalelse han kom med da han skulle dele ut en hedersmedalje post mortem til en polsk krigshelt.

Han kom til å kalle en nazistisk dødsleir for polsk.

Administrasjonen i Det hvite hus har gått ut og sagt at Obama bare kom til å si feil, men prominente polakker krever en skikkelig unnskyldning, melder BBC.

Brutal okkupasjon Under den andre verdenskrig ble Polen okkupert og underlagt et brutalt styre av nazistene, og det er svært viktig for dem å avvise en hver antydning om ansvar for kriminaliteten begått av okkupasjonsmakten.

Polen er spesielt sensitive for kommentarer der landet kobles til Holocaus, koblingene har ofte forekommet fordi tyskerne opprettet flere av de mest brutale dødsleirene , i det okkuperte landet.

I årevis har de reagert kraftig hver gang Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer har blitt omtalt som «polske» fordi det indikerer at de har vært involvert i massedrapene på jøder som skjedde i leirene.

- Jeg er overbevist om at våre amerikanske venner er i stand til å gi oss en sterkere reaksjon enn den vi har hørt fra talspersonen til Det hvite hus i dag, hvor de bare korrigerer det de sa, sier den polske statsministeren Donald Tusk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer