Polen i harnisk over Obamas konsentrasjonsleir-uttalelser

Fremstående polakker krever en unnskyldning. - Bare en språkfeil, sier Det hvite hus.

FÅR KRITIKK:  En rekke framstående polakker krever unnskyldning fra Obama etter at han kalte nazistenes dødsleirer for polske. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN/Scanpix
FÅR KRITIKK: En rekke framstående polakker krever unnskyldning fra Obama etter at han kalte nazistenes dødsleirer for polske. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  USAs president Barack Obama har satt Polen i harnisk. Bakgrunnen er en  uttalelse han kom med da han skulle dele ut en hedersmedalje post mortem til en polsk krigshelt.

Han kom til å kalle en nazistisk dødsleir for polsk.

Administrasjonen i Det hvite hus har gått ut og sagt at Obama bare kom til å si feil, men prominente polakker krever en skikkelig unnskyldning, melder BBC.

Brutal okkupasjon Under den andre verdenskrig ble Polen okkupert og underlagt et brutalt styre av nazistene, og det er svært viktig for dem å avvise en hver antydning om ansvar for kriminaliteten begått av okkupasjonsmakten.

Polen er spesielt sensitive for kommentarer der landet kobles til Holocaus, koblingene har ofte forekommet fordi tyskerne opprettet flere av de mest brutale dødsleirene , i det okkuperte landet.

I årevis har de reagert kraftig hver gang Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer har blitt omtalt som «polske» fordi det indikerer at de har vært involvert i massedrapene på jøder som skjedde i leirene.

- Jeg er overbevist om at våre amerikanske venner er i stand til å gi oss en sterkere reaksjon enn den vi har hørt fra talspersonen til Det hvite hus i dag, hvor de bare korrigerer det de sa, sier den polske statsministeren Donald Tusk.

Utenriksminister Radoslaw Sikorski tar kritikken et steg lengre.

- Det hvite hus må be om unnskyldning for denne rystende feilen, tvitret han.

Også Jaroslaw Kaczynski, lederen av det største opposisjonspartiet i landet krever en unnskyldning.

- Den polske nasjon har blitt fornærmet på en dramatisk måte, vi trenger en skikkelig unnskyldning fra president Obama selv, ikke fra en tjenestemann, sa han på en pressekonferanse i dag.

Hedret motstandsmann Obamas uheldig uttalelse kom da han skulle hedre den avdøde polske motstandskjemperen Jan Karski med en æresmedalje.

Karski tok seg først til London og så til USA for å forteller daværende president Franklin Roosevelt hva han hadde vært vitne til i hjemlandet.

Slik falt Obamas famøse uttalelse:

- Før han krysset fienden linjer, fortalte motstandskjempere ham at jødene ble myrdet i massiv skala og smuglet ham inn i gettoen i Warsaw og en polsk dødsleir slik at han kunne se selv, sa Obama.

Også tidligere vinner av Nobels fredspris Lech Walesa har engasjert seg i Obamas språkblemme.

- Vi må bruke denne store feilen til å sørge for at ingen, noe sted i hele verden sier dette igjen, sier han.

Nesten seks millioner polakker døde under den andre verdenskrig. Over halvparten av dem jøder.

DRAMATISKT FORNÆRMET:  Den polske nasjon har blitt fornærmet på en dramatisk måte, sier Jaroslaw Kaczynski,  Lederen av det største opposisjonspartiet i Polen. Foto:  EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT
DRAMATISKT FORNÆRMET: Den polske nasjon har blitt fornærmet på en dramatisk måte, sier Jaroslaw Kaczynski, Lederen av det største opposisjonspartiet i Polen. Foto: EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT Vis mer