Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polen invaderte Tsjekkia ved et uhell

Polen invaderte Tsjekkia ved et uhell forrige måned. - En misforståelse, sier det polske militæret

INVADERTE: Polske grensesoldater okkuperte et tsjekkisk landområde. Det hele skal ha bygget på en misforståelse, ifølge polske myndigheter. Foto: AP
INVADERTE: Polske grensesoldater okkuperte et tsjekkisk landområde. Det hele skal ha bygget på en misforståelse, ifølge polske myndigheter. Foto: AP Vis mer

Det var i slutten av mai at polske soldater krysset den tsjekkiske grensa, og deretter okkuperte et område.

Det tsjekkiske utenriksdepartementet bekrefter hendelsen overfor CNN.

Soldatene bisto grensevakter i å vokte den polske grensa, som har vært stengt grunnet coronapandemien, men så ikke forskjell på sitt eget land og Tsjekkia.

Lokale tsjekkere på vei til en kirke ble dermed bortvist av polske soldater, som befant seg rett over grensa fra den polske landsbyen Pielgrzymow.

Noe av misforståelsen skal dels skyldes at grensa mellom de to landene ikke er merket tydelig, slik det er mellom flere land innad i EU.

Ikke fiendtlig

Den tsjekkiske ambassaden i Warszawa tok umiddelbart kontakt med polske myndigheter etter at de fikk nyss om den absurde situasjonen.

Polen har fortsatt ikke kommet med en formell forklaring på hvorfor soldatene tok seg inn i nabolandet, ifølge tsjekkiske myndigheter, som sier til CNN at det hele var en misforståelse.

- Vår motpart har uoffisielt forsikret oss om at hendelsen var en misforståelse fra det polske militæret, med ingen fiendtlig intensjon, sier en talsperson fra de tsjekkiske myndighetene.

Tsjekkia venter fortsatt på en formell forklaring og kan derfor ikke si med sikkerhet hvor lenge soldatene oppholdt seg på tsjekkisk jord.

Polen bekrefter

Polens forsvarsdepartement bekreftet hendelsen fredag, men vil ikke si noe om varigheten av den korte okkupasjonen.

- Plasseringen av grenseposten var et resultat av en misforståelse, og ikke en bevisst handling. Det ble rettet opp umiddelbart og saken ble løst, også av den tsjekkiske siden, sier forsvarsdepartementet i en uttalelse.

De to landene har for ordens skyld ikke vært i konflikt med hverandre siden Praha-våren i 1968, da Sovjetunionen, alliert med Polen gjennom Warszawapakten, invaderte Tsjekkoslovakia. Tsjekkoslovakia ble delt i Tsjekkia og Slovakia, etter Sovjetunionens fall, i 1993.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!