Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polen klagde på «russofil Jagland»

Polen klagde bittert etter valget av Thorbjørn Jagland til generalsekretær i Europarådet: Den «russofile Jagland» fortalte russerne at han var en standhaftig motstander av å utvide NATO og EU, sa de.

LEKKASJER: USAs diplomater i Strasbourg lurte på om Thorbjørn Jagland er «russofil» og trodde han var mindre kritisk til ulovlige bortføringer av mistenkte terrorister.   Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
LEKKASJER: USAs diplomater i Strasbourg lurte på om Thorbjørn Jagland er «russofil» og trodde han var mindre kritisk til ulovlige bortføringer av mistenkte terrorister. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Thorbjørn Jagland  29. september i Strasbourg ble valgt til generalsekretær for Europarådet med 165 mot 80 stemmer forlot hans polske motstander, Wlodzimierz Cimoszewicz, straks Strasbourg. Han viste ikke storsinn i nederlaget og solidaritet ved å delta under Jaglands tale til parlamentarikerne som hadde valgt ham, skriver USAs generalkonsul, Vincent Craver, i en rapport hjem, som nå er offentliggjort av Wikileaks.

«Den polske ambassadøren klagde bittert til oss 1. oktober og hevdet at den «russofile Jagland» hadde fortalt russerne under sin valgkamp at han konsekvent var imot utvidelse av NATO og EU mot Russland», skriver diplomaten.

Vil vite mer
Craver legger til en parantes med en forerspørsel: «(Anmodning om handling til Oslo-ambassaden: Vær så snill å skaffe oss alle opplysninger dere måtte ha om Jaglands syn på utvidelse av NATO og EU.)»

Jagland hadde under sin valgkamp reist rundt til alle hovedstadene i medlemslandene i Europarådet, også til Moskva. Tydeligvis hadde ikke diplomatene gjort leksene sine og satt seg inn i Jaglands politiske syn før valget i Europarådet.

- Det ble sagt mye i alle retninger dengang for å svekke mitt kandidatur, sier Jagland til Dagbladet.

Han legger til at den omtalte polske ambassadøren nå er en av hans medarbeidere.

- Dette har ingen rot i virkeligheten. Alle som vil kan bare undersøke hva jeg har sagt i Stortinget, sier han videre.

USAs bortføringer
I et annet notat fra generalkonsul Craver fra 24. september, før Jagland ble valgt, mener han at Jagland kan vise seg mindre fiendtlig innstilt til USAs ulovlige tilfangetakelser av mistenkte terrorister enn forgjengeren, britiske Terry Davis. Hvordan generalkonsul Craver og hans stab kunne komme på disse tankene er ikke så godt å forstå.

USA, under president George W. Bush, kalte dette for «overgivelse», i prakisis en slags ulovlig arrestasjon. Rettslig var jo ikke dette noe annet enn ulovlig bortføring av personer som man mistenkte, uten lov og dom.

Europarådet satte igang omfattende gransking av dette som endte i en rapport skrevet av den sveitsiske juristen Dick Marty. I alle medlemslandene i Europarådet var disse bortføringene «klart ulovlige» og i strid med Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK), slo rapporten fast.

Overtale
«Jagland kan ventes å kritisere USA for dødsstraff; han kan, imidlertid, være mindre entusiastisk enn den forrige generalsekretæren, Terry Davis (UK), i å offentlig kritisere overgivelser, særlig hvis vi ta opp sånne sopørsmål med ham snart», skriver Craver.

Craver ville derfor «sterkt anbefale» å sende en viseutenriksminister fra Washington for å snakke med Jagland og overtale ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!