RUSTER OPP: Polske militær-helikoptere under en NATO-øvelse i slutten av mai. Nå ruster polakkene opp militæret sitt av frykt for økt aggresjon fra nabolandet Russland. Det sier landets forsvarsminister til Sky News. Foto: EPA/MARCIN BIELECKI/NTB SCANPIX
RUSTER OPP: Polske militær-helikoptere under en NATO-øvelse i slutten av mai. Nå ruster polakkene opp militæret sitt av frykt for økt aggresjon fra nabolandet Russland. Det sier landets forsvarsminister til Sky News. Foto: EPA/MARCIN BIELECKI/NTB SCANPIXVis mer

Polen øker bevæpningen som svar på Russlands aggresjon: - Vi må være klare

Frykter Sovjet-tendenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Polen sier nå at de vil ruste opp militæret som en reaksjon på det de kaller russisk «aggresjon» verden ikke har sett maken til siden den kalde krigen.

«Vi må være klare», heter det fra landets forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

NATO-landet, som grenser til den russiske enklaven Kaliningrad i nord og pro-russiske Hviterussland i øst, har nå økt forsvarsbudsjettet med 18 prosent.

- Må være klare I et intervju med Sky News i den polske hovedstaden Warszawa sier Siemoniak at landet hans må være forberedt på at Russland vil utvide landeområdene sine i Øst-Europa. Han tror ikke de nøyer seg med annekteringen av Krim-halvøya.

- Vi ser at Russland er på god vei til å bygge opp den samme innflytelsen de hadde som Sovjetunionen. Om det faktisk er tilfellet, er den spente situasjonen ikke på noen måte over. De vil gå videre fra Krim-halvøya til nye land og nye landeområder som vil bli utsatt for russisk aggresjon. Det er derfor vi må være klare, sier han.

Målet er å ha oppgradert alt utstyret i det polske forsvaret innen 2022, og nyhetskanalen melder også at forsvarsdepartementet jobber med planer for å trene og integrere sivile paramilitære grupper som kan mobiliseres dersom en krig skulle bryte ut.

Svartelistet Nyheten kommer bare noen dager etter at Russland svartelistet 89 politikere som ikke får besøke landet. Dette er trolig på grunn av deres standpunkt rundt Krim- og Ukraina-konflikten.

Det bekreftet den nederlanske statsministeren Mark Rutte, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Russland har levert en liste med navn til diverse EU-ambassader som forteller hvem som ikke får besøke Russland, sier Rutte.

Ifølge nederlandske myndigheter ønsket Russland at lista ikke ble offentliggjort.

Åtte svensker Finske Yle har publisert en liste over 89 navn som antas å være ministerne som nektes visum.

Ingen av de det gjelder er norske, men åtte er svensker:

Gunnar Hökmark og Anna Maria Corazza-Bildt, begge EU-parlamentarikere for Moderaterna.

Lena Adelsohn Liljeroth, tidligere kulturminister.

Gunnar Karlson, sjef for den militære etterretnings- og sikkerhetstjenesten MUST.

Odd Sven-Eric Werin, svensk representant i Nato og EU.

Magnus Söderman, tidligere representant for det høyreekstreme partiet Svenska Motståndsrörelsen.

Eva Liedström Adler, i Kronofogdemyndigheten. En svensk statlig myndighet, som arbeider med å se til at ubetalt gjeld blir betalt.

Marietta de Pourbaix-Lundin, politiker for Moderaterna.

Troppeforflytninger I forrige uke ble det observert store styrkeoppbygninger på den russiske siden av grensa mot Ukraina. Disse skaper bekymring for at en russisk invasjon av det krigsherjede Øst-Ukraina er under oppseiling.

Reuters publiserte onsdag en rekke bilder fra en provisorisk base i byen Matveev Kurgan, 20 kilometer fra grensa til Ukraina.

Bildene viste blant annet godstog som ankom byen med tanks og militærkjøretøyer bakpå, så langt øyet kunne se.

I løpet av dagene Reuters var i området, så de fire ankommende godstog med soldater og militært materiell. Det ankom minst 26 tanks, 30 mobile rakettutskytnings-ramper, og titalls andre militærkjøretøyer, meldte nyhetsbyrået.

Ifølge reporteren Maria Tsvetkova ble tanks, mobile utskytningsramper og artilleri samlet ved Kuzminsky-basen.

Mange av militærkjøretøyene hadde fjernet eventuelle registreringsnummere, og andre kjennetegn. De militære hadde fjernet emblemer og merker på sine uniformer, noe som kjennetegner styrkene som kjemper i Øst-Ukraina.

- Upassende spørsmål Russlands offisielle svar til omverdenen er fortsatt at de ikke deltar militært i konflikten i Øst-Ukraina. 

Forsvarsministeriet ville ikke kommentere opprustingen ved grensa. På spørsmål fra Reuters om opprustningen er del av en plan for å invadere Ukraina, svarte de:

- Jeg synes ordlyden i spørsmålet «om det forberedes en invasjon» er upassende, sa Kreml-talsmann Dimitry Peskov.

Veien som leder over steppen fra Kuzminsky til den Ukrainske grensa har nylig blitt utbedret slik at den nå tåler tunge kjøretøyer.

På andre siden av grensa er Luhansk-regionen, som kontrolleres av separatistene.