PLYNDRES: Etterforskerne på dette bildet har forlatt ulykkesstedet. Nå kommer istedet for langveis fra for å finne noe de kan knabbe. Foto: Reuters
PLYNDRES: Etterforskerne på dette bildet har forlatt ulykkesstedet. Nå kommer istedet for langveis fra for å finne noe de kan knabbe. Foto: ReutersVis mer

Polen rystes av flyplyndrere

På leit etter personlige eiendeler på stedet der den polske makteliten styrtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mindre enn en måned er gått siden den tragiske flyulykken ved Smolensk, der Polens maktelite omkom.

Mange reiser til det myrlendte området for å se ulykkesstedet og minnes de omkomne.

Men noen har også langt mindre høyverdige motiver for turen: en jakt etter suvenirer, personlige eienddeler, eller småskatter.

Den polske regjeringen har forsøkt å få området sikret og sperret av, men russerne har ifølge nettavisa New Poland Express ikke gjort noe for å imøtegå ønsket.

Fant pass
Mediet har snakket med en av de som søker etter skatter på ulykkesstedet. Rafal Dzieciolowskiego er en del av en gruppe som har klart å spore opp et pass.

- Det var fullt av søle, men da vi renset det viste det seg å være fullt inntakt, sier Dzieciolowskiego.

Ikke alt de finner er imidlertid like interessant for dem.

- Det verste vi har funnet er en kroppsdel. Det var litt større enn en hånd, og var halvveis skjult av søle. Lukten levnet imidlertid liten tvil om hva det var. Det var bare å flytte det til en tørr flekk og begrave det med verdighet, sier Dzieciolowskiego.

Tilbudt penger
Foreløpig kjenner ikke avisa til at noen har tjent penger på plyndringen, men en russisk mann skal ha tilbudt å kjøpe det de finner.

- Han tilbød oss så mye som 500 zloty (om lag 1000 kroner, red.anm.) for en bit av flyet. Men vår gruppe har bestemt oss for ikke å tjene penger på dette, og diskuterte ikke tilbudet med ham.