Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polen rystes av likhandel

BERLIN (Dagbladet): Politiet i byer over hele Polen etterforsker ambulansepersonell som er mistenkt for å ha myrdet alvorlig syke for betaling fra begravelsesbyråer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En makaber handel med lik som har pågått i minst ti år, blir nå rullet opp.

Polititalsmann Jaroslaw Berger i Lodz, som har vært sentrum for virksomheten, bekrefter at det er funnet beviser for at begravelsesbyråer i byen har betalt inntil 1800 zloty (4500 kroner) i bestikkelser til ambulansepersonell for hvert lik som ble brakt inn.

Til sammen 50 ansatte ved ambulansetjenesten i Lodz - som ligger 130 kilometer vest for hovedstaden Warszawa - er mistenkt for å ha sopt inn minst åtte millioner kroner på likhandelen de siste ti åra.

Giftsprøyter

I mange tilfeller mener Lodz-politiet at personalet har myrdet syke med muskellammende giftsprøyter eller ventet med å hente alvorlig syke til døden var inntrådt, for slik å innkassere penger.

- Vi etterforsker flere titall mistenkelige dødsfall, sier polititalsmann Berger.

I sjokk

Også i andre byer over hele landet etterforskes tilsvarende virksomhet. Hele den polske nasjonen er i sjokk over avsløringene de siste to dagene i polsk radio og Gazeta Wyborcza, som er Polens største og mest anerkjente avis. President Alexander Kwasniewski forlangte i går at skandalen må granskes.

- Vi tjener så lite ved å kjøre ambulanse at vi ble fristet av tilbudene fra begravelsesbyråene, sier en sykepleier til polske medier.

Noen ambulanseansatte nekter, andre bekrefter at pasienter er blitt myrdet for profitt.

- Jeg var med på virksomheten. Vi kjørte likene til det begravelsesbyrået som betalte mest. Det var god butikk. Vi delte fortjenesten. Selv kasserte jeg inn nærmere 500 zloty (1250 kroner) pr. lik. Men til slutt orket jeg ikke mer, sier en ambulanseansatt.

Profitt

Grunnlaget for handelen med lik er ordningen der det polske sosialvesenet betaler 4000 zloty (rundt 10000 kroner) for utgifter til begravelse for hver avdød. Disse pengene havner for det meste hos begravelsesbyråene. Selv etter at byrået har betalt bestikkelser, er det profitt igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!