ENDA NÆRMERE NATO-TOPPJOBBEN:  Jens Stoltenberg mellom avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og USAs President Barack Obama under et NATO-toppmøte i Chicago i mai 2012. Foto: Jim Watson, AFP/NTB Scanpix.
ENDA NÆRMERE NATO-TOPPJOBBEN: Jens Stoltenberg mellom avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og USAs President Barack Obama under et NATO-toppmøte i Chicago i mai 2012. Foto: Jim Watson, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Polen støtter Stoltenberg

Utenriksministeren trekker seg fra NATO-toppjobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski sier torsdag at Jens Stoltenberg vil bli en god generalsekretær i NATO, og at Polen vil støtte ham.

Den polske utenriksministeren var selv nevnt som en utfordrerne til NATO-jobben.

Nettopp Sikorski og Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini er to navn som i tillegg til Stoltenberg er blitt nevnt i diskusjonen om hvem som bør bli NATOs nye generalsekretær.
- Ganske visst god Torsdag kveld virket Sikorski å skrinlegge sitt eget kandidatur med en Twitter-melding. Han skriver at Stoltenberg «ganske visst vil være en god» generalsekretær i NATO.«Polen vil støtte ham», fastslår den polske utenriksministeren.

Meldingen er svar på en kommentar fra en nordmann. Onsdag gikk britenes statsminister David Cameron offentlig ut med støtte til Stoltenberg og sa i Parlamentet at den tidligere statsministeren er en utmerket kandidat til vervet som ny NATO-sjef.

Før torsdagens melding fra Sikorski selv, skrev den franske avisa Le Monde at Stoltenberg er en «svært seriøs» kandidat til vervet.

Samme toneangivende skriver i en kommentar at valget ikke lenger er «en diplomatisk formalitet» på grunn av forholdet til Russland.

- For tett på Ukraina En rekke medier har de siste dagene skrevet at både USA, Frankrike og Tyskland støtter Ap-lederens kandidatur, men Le Mondes amerikanske kilder vil ikke bekrefte at Stoltenberg har fått støtte fra USA og president Barack Obama.

Tvert imot sier enkelte kilder ifølge avisa at nettopp Sikorski kan få ny aktualitet som kandidat. Det forklares med at amerikanerne ønsker en generalsekretær som kan tale med klar røst overfor Moskva.

Storbritannia og Frankrike skal på sin side være mer skeptiske til Sikorski fordi han har vært for involvert i krisen i Ukraina.

Rask avklaring Danske Anders Fogh Rasmussens etterfølger som ny generalsekretær i NATO trenger i teorien ikke å være på plass før i september.

Men de mange spekulasjonene den siste tiden har fått flere norske politikere, blant dem Stoltenberg selv og statsminister Erna Solberg (H), til å uttrykke håp om en rask avklaring.

Avgjørelsen kan komme allerede 1. eller 2. april.

(NTB).

 TREKKER EGET KANDIDATUR:  Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski går torsdag kveld ut med støtte til Jens Stoltenberg som ny generalsekretær. Her under et utenriksministermøte i Narva i Estland 7. mars i år med kolleger fra Norden og de baltiske landene. Foto: Marko Mummi, AFP/NTB Scanpix.
TREKKER EGET KANDIDATUR: Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski går torsdag kveld ut med støtte til Jens Stoltenberg som ny generalsekretær. Her under et utenriksministermøte i Narva i Estland 7. mars i år med kolleger fra Norden og de baltiske landene. Foto: Marko Mummi, AFP/NTB Scanpix. Vis mer