Polen vurderer å utløse artikkel 4

Polen vil reagere sterkt etter at landet tirsdag ble truffet av det som angivelig er missiler.

SKAL VISE MISSILER: Bilder skal angivelig vise missiler som har landet i Polen.
SKAL VISE MISSILER: Bilder skal angivelig vise missiler som har landet i Polen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Ambassadører fra Nato skal møtes onsdag basert på Polens vurdering om å aktivere Artikkel 4. Det sier to diplomat-kilder til Reuters.

Kort tid seinere bekreftes det at Nato-landenes ambassadører samles onsdag for å diskutere situasjonen i Polen etter mulig missilnedslag. Jens Stoltenberg skal lede møtet. Det melder NTB.

Polske myndigheters talsperson Piotr Muller, sier Polen hever beredskapen til militæret. Kunngjøringen kommer etter en eksplosjon på polsk territorium, som kostet to mennesker livet.

- Vi jobber med om vi må aktivere Nato-artikkel 4, sier Muller.

Like før 01:00 norsk tid forteller president i Polen, Andrzej Duda, på en pressekonferanse at det er veldig sannsynlig at de vil aktivere artikkel 4 under onsdagens Nato-møte.

Natos artikkel 4 slår fast at «partene vil rådslå med hverandre når som helst en av dem mener at noen parts territoriale ukrenkelighet, politiske uavhengighet eller sikkerhet er truet». Bruk av artikkel 4 medfører konsultasjoner. Den følges ikke automatisk av artikkel 5, som slår fast Natos prinsipp om felles forsvar.

Førsteamanuensis Paal Sigurd Hilde ved Forsvarets høgskole tror Polen vil be Nato kalle inn til artikkel 4-konsultasjoner etter missilnedslagene.

- Hvis det viser seg at missilene er russiske, er det i mine øyne sannsynlig at Polen går til Nato og ber om artikkel 4-konsultasjoner, sier Hilde til NTB.

Denne Nato-pakten innebærer at allierte konsulterer seg imellom dersom et av medlemslandene står overfor sikkerhetsutfordringer.

- Poenget er å understreke at det har skjedd noe alvorlig som er en potensiell trussel mot et medlemslands sikkerhet, sier Hilde.

Tidligere ble det meldt om en eksplosjon på polsk territorium, nær grensa ved Ukraina. En amerikansk etterretningskilde har uttalt at eksplosjonen skyldes russiske raketter. Amerikanske myndigheter har ikke kommentert påstanden.

Russland hevder det ikke er deres styrker som står bak angrepet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer