Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polens ambassade i Oslo advarer mot terror - ber polske borgere holde seg unna offentlige plasser

På grunn av PSTs nye trusselvurdering.

GRØNLAND: Lørdag kveld sperret politiet av et større område på Grønland øst i sentrum av Oslo etter funn av en bombeliknende gjenstand. En 17 år gammel russisk statsborger er pågrepet etter funnet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GRØNLAND: Lørdag kveld sperret politiet av et større område på Grønland øst i sentrum av Oslo etter funn av en bombeliknende gjenstand. En 17 år gammel russisk statsborger er pågrepet etter funnet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På den polske versjonen av nettsidene til den polske ambassaden i Oslo, advares polske borgere mot et økt trusselnivå i Norge.

Basert på PSTs vurdering av trusselbildet i Norge fra 10. april, etter lastebilangrepet i Stockholm og pågripelsen av en 17-åring etter funn av en bombeliknende gjenstand på Grønland i Oslo, skriver ambassaden at nivået er hevet fra «mulig» til «sannsynlig».

Bes om å unngå tog- og busstasjoner

I trusselvurderingen står det blant annet at utviklingen den siste tida har skapt «en rekke usikkerhetspunkter som medfører at vurderingen for at at angrep i Norge med dette oppjusteres til sannsynlig for de neste åtte ukene».

På bakgrunn av dette blir polske borgere i Norge oppfordret til å unngå offentlige plasser.

«Dette inkluderer påskemarkeder, flyplasser, togstasjoner og busstasjoner, festivaler og konserter, samt at man skal slutte seg til norske myndigheters informasjon om sikkerhet. Dersom man havner i en situasjon hvor man observerer mistenkelige personer eller objekter, ta umiddelbart kontakt med det norske politet på nødnummer 112 eller direktenummer 02800. Vi foreslår at personer som besøker Norge følger situasjonen tett og at de registrerer seg i Odysseus (det polske utenriksdepartementets system for registrering av polske borgere i utlandet journ. anm.)», heter det i advarselen.

Flere ambassader informerer

Til sammenlikning har den franske ambassaden i Oslo lagt inn et nytt avsnitt under «reiseråd», hvor det står følgende:

«Søndag 9. april 2017 hevet norske myndigheter trusselnivået i landet etter at det ble funnet en sprengladning i Grønland i Oslo sentrum. Denne vurderingen gjelder for to måneder.»

Det britiske utenriksdepartementet skriver at det på globalt nivå finnes en underliggende fare for terror mot britiske interesser og britiske borgere, men omtaler ikke trusselsituasjonen i Norge spesielt.

Den tyske ambassaden i Oslo skriver at det for øyeblikket ikke finnes noen spesifikk sikkerhetsinformasjon for Norge.

Finlands ambassade i Oslo skriver at sikkerhetssituasjonen generelt sett er stabil, men at man ikke kan utelukke muligheten for et terrorangrep.

«Myndighetene har hevet trusselnivået til det nest øverste, på en skala fra én til fem. Politiet har økt tilstedeværelsen i byer og på flyplasser», skriver den finske ambassaden.

PST sier til Dagbladet at det ikke har vært noen endring i trusselbildet siden 10. april og at den nåværende trusselvurderigen vil bestå fram til det gjøres en ny vurdering om åtte uker. Utover dette ønsker ikke PST å kommentere saken.

Dagbladet har ikke lykkes i å nå den polske ambassaden i Oslo.