Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polet engasjerer firma for å avklare Grøholts reiser

Vinmonopolets styre har engasjert advokat- og revisorselskapet PricewaterhouseCoopers for å avklare forholdene rundt administrerende direktør i Vinmonopolet, Knut Grøholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grøholt blir sittende som administrerende direktør, men han fratas ansvaret for granskingen av påstander om bestikkelse og uønsket påvirkning av ansatte i Vinmonopolet. Det øverste ansvaret for granskingen skal ligge hos styrets leder, Harald Arnkværn, men selve granskingen utføres av advokat Erling Grimstad.

Grimstad skal avgi sin første rapport til styret om granskingen av Ekjord-saken 3. februar. Styret skal senere avgjøre hvilke følger granskingen skal få.

Reisene

Vinimportøren Ekjord AS skal ha invitert polansatte på årlige smøretilstelninger med ledsagere på Hankø Yacht Club, og latt vinimportfirmaet sponse julebord for ansatte i Vinmonopolet med gratis brennevin.

Vinmonopolet har besluttet å suspendere samarbeidet med Ekjord AS inntil smørepåstandene er gransket. Polet har også suspendert 13 av sine egne ansatte fra stillingene sine mens granskingen pågår.

Knut Grøholt har innrømmet at han har deltatt på en reise til friidretts-VM i Aten i 1998 og til OL i Sydney i 2000. De to reisene ble, ifølge Vinmonopolet, betalt av henholdsvis Telenor og Bravida - begge selskaper som Vinmonopolet har et kundeforhold til. Men Bravida og Telenor har opplyst at Grøholt betalte deler av reisene selv.

Fakta på bordet

- Vi er opptatt av å få fakta på bordet i denne saken, sier nestlederen i Vinmonopolets styre, Elsbeth Tronstad, til NTB.

Det gjelder både i forhold til vinimportør Ekjord AS og de faktiske forholdene rundt reisene til Knut Grøholt, opplyser Tronstad som også sier at det står et enstemmig styre bak torsdagens styrevedtak.

Tronstad vil ikke gå nærmere inn på hva som skal avklares i forhold til Grøholt. Men det er tidligere kommet fram at de skattemessige sidene ved de to reisene er ikke avklart. Grøholt har innrømmet og beklaget at han ikke har innberettet de to reisene som lønn. Slike betalte turistreiser skal oppføres i selvangivelsen og er skattepliktig. Dette blir derfor en av sakene som Helge Kvamme i PricewaterhouseCoopers skal avklare nærmere overfor styret i Vinmonopolet. (©NTB)

<B>REISTE GRATIS:</B> Vinmonopolets Knut Grøholt.