OKKUPERT LAND: På disse okkuperte områdene produseres den omstridte vinen som Vinmonopolet beskriver som israelsk av Golan Heights Winery.  REUTERS/Yonathan Weitzman.
OKKUPERT LAND: På disse okkuperte områdene produseres den omstridte vinen som Vinmonopolet beskriver som israelsk av Golan Heights Winery. REUTERS/Yonathan Weitzman.Vis mer

Polet selger mer okkupasjonsvin

Vinmonopolet utvider salget av vin fra de israelsk-okkuperte Golanhøydene. Vinen markedsføres som israelsk stikk i strid med folkeretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Høsten 2008 avslørte Norwatch, nyhetstjenesten til Framtiden i våre hender, at Vinmonopolet solgte rødvin fra Golanhøydene som Israel okkuperte fra Syria i 1967. Vinen ble da markedsført som israelsk.

Nå har Norwatch oppdaget at importen har økt, og at feilmerkingen er tilbake. Også hvitvinen Yarden Chardonnay fra den samme vinprodusenten på Golanhøyden har fra 1. mai i år sneket seg inn i Vinmonopolets lister og blitt merket som israelsk.
 
En glipp - Her har det rett og slett skjedd en glipp. Merkingen vil bli endret fra «Israel» til «Øvrig opprinnelse», sier kommunikasjonsleder Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Dagbladet.

Han er godt kjent med at Golanhøydene er okkupert av Israel, men å stanse importen er uaktuelt.

- Det er en del av våre retningslinjer at vi må likebehandle produkter, og vi kan ikke nekte produkter adgang. Det er ingen offisiell norsk boikott av varer fra Golanhøydene, og vi forholder oss til offisiell norsk politikk, sier Lorentsen.

Fra Israel til Galilea Da Vinmonopolet ble gjort oppmerksomme på rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon i 2008 endret de merkingen fra «Israel» til «Øvrig opprinnelse, Galilea». Galilea er en israelsk betegnelse på nordlige områder av Israel, og er en term som ikke benyttes av syrerne

- Vi valgte å fjerne landtilknytningen, og da blir distriktnavnet stående igjen. For denne vinen er det Galilea som er meldt inn som distriktnavn, sier Lorentzen.

Både den røde og den hvite vinen produseres av Golan Heights Winery og er en del av Vinmonopolets bestillingsutvalg. Ingen av dem kan betegnes som storselgere, og det er totalt solgt ti flasker av hvitvinen siden den ble lansert 1. mai.

Import av vin som er merket «Israel» har aldri vært særlig omfattende, men 2010 tegner likevel til å bli et toppår, ifølge Norwatch. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det hittil i år er importert vin fra Israel til en verdi av 64 000 kroner.