Polet stanser salg av mulig gift-vin

Mann (59) falt i koma etter én slurk hvitvin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Vinmonopolet stanser alt salg av den spanske hvitvinen San Valentin, etter at en 59-åring fra Arendal havnet i koma og var døden nær etter inntak.

- Vi har ikke noen informasjon per i dag om at det er gjort funn i våre viner. Vi stanser salget etter et føre var-prinsipp sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Dagbladet.

Politiet frykter mannen kan ha blitt forgiftet med kaliumcyanid, og advarte i dag alle mot å drikke denne vintypen.

Mannens tilstand «er stabil men uavklart», sier Sykehuset Sørlandet til Dagbladet i kveld.

Gikk i koma
I samarbeid med politiet samt importør og produsent av vinen, arbeider Vinmonopolet nå for å kartlegge situasjonen. De har likevel ingen grunn til å tro at det finnes forgiftet vin i sine hyller.

Vinen 59-åringen drakk var sannsynligvis av en annen årgang enn den Vinmonopolet fører i sitt assortement. Den var ikke kjøpt i Norge, men trolig på en flyplass eller Systembolaget i Sverige.

Alle kunder som er i besittelse av San Valentin-vin kan heve kjøpet og få pengene tilbake, sier Nordahl.

Kaliumcyanid?
Det var på lørdag at en 59-åring fra Arendal meget raskt utviklet forgiftningssymptomer etter at han drakk én slurk San Valentin.

- Noen få minutter etter gikk han inn i en komatilstand og fikk tydelige forgiftningssymptomer, sier politiadvokat Unni Guldberg ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

Politiet knytter derfor disse to hendelsene sammen, selv om det er uvisst hva som førte til den dramatiske og hurtige forgiftningen.

Et hypotese er at det kan dreie seg om kaliumcyanid, som er svært giftig og virker raskt. Det svenske Systembolaget skal for over ett år siden ha mottatt trusler fra en person som hevdet å ha forgiftet vin med dette, sier Guldberg.

Luktet rart
Mannen skal selv ha åpnet flasken før han drakk. På hvilket stadie en eventuell forgiftning av innholdet kan ha funnet sted er heller ikke kjent.

- Om det for eksempel kan ha skjedd under vasking av flaska, eller om noe er blitt tilført tilsikta eller utilsikta senere, vet vi ikke, sier Guldal, og sier vinen lukter «som om noe er blitt tilsatt».

Når 59-åringen i Arendal kjøpte flasken er ikke kjent. En talsmann for Systembolaget sier til Dagbladet at det trolig ikke er noen sammenheng mellom truslene og forgifningen av nordmannen.

Vinflasken er sendt til Rettstoksikologisk institutt i Oslo. Det vil ta flere dager før analysene er klare.