Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Polfarer Erling Kagge: - Nordmenn blir for sutrete i kulda

Det er minusgrader og kaldt i store deler av landet, men har vi grunn til å klage?

 KALDT:  Det er bitende kaldt flere steder i landet, og Erling Kagge syns nordmenn blir sutrete uten grunn. Foto: Ousland/Randby
KALDT: Det er bitende kaldt flere steder i landet, og Erling Kagge syns nordmenn blir sutrete uten grunn. Foto: Ousland/Randby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka har vært bitende kald, med tosifrede minusgrader flere steder i landet.

Barn oppfordres til å holdes inne og busser står, men med god grunn?

- Med all respekt for dem som faktisk har problemer i kulda, men nordmenn flest blir for sutrete når det blir kaldt, sier forlegger og polfarer, Erling Kagge.

- Helt greit med miniskjørt Det har vært en kald uke flere steder i landet, og mot helga og neste uka kan vi igjen vente oss ordentlig kalde gufs.

De eneste som slipper unna den ordentlige kulda er Vestlandet, som får inn varmluft fra et lavtrykk i Nordsjøen og kan vente seg temperaturer på rundt null.

 KLE SEG: : Cecilie Skog mener folk må slutte å klage å kle på seg. Foto: cecilieskog.com
KLE SEG: : Cecilie Skog mener folk må slutte å klage å kle på seg. Foto: cecilieskog.com Vis mer

Men grunn til å klage, det har vi ikke, mener Kagge.

- Det er ikke så veldig kaldt, og det er bare å kle på seg. Du må ha votter og lue. Det er helt greit å ha på seg miniskjørt i ti minus, men da kan du ikke klage på temperaturen, sier han. 

- Kulda var som avbitertang I 1999 gikk Kagge over Nordpolen. På det kaldeste målte de 54 grader minus. Da var det kaldt.

- I minus 50 kjennes kulda ut som en avbitertang. Det er bare å finne styrke i det gode gamle arabiske ordtaket: Hundene bjeffer, men karavanen må videre, sier han. 

Selv om Vestlandet slipper unna den verste kulda, blir det friskt ellers i landet i dagene framover. 

 49 MINUS:  Jan-Gunnar Winther opplvevde 49 minusgrader på Antarktis. Her er han (t.v) og John E. Guldahl fra Norsk Polarinstitutt. De skulle ta seg frem til Nordpolen med kajakk, ski og tørrdrakt. Hensikten varå vise at her er betydelig mindre is enn da Nansen og Johansen var i samme område i 1895.
49 MINUS: Jan-Gunnar Winther opplvevde 49 minusgrader på Antarktis. Her er han (t.v) og John E. Guldahl fra Norsk Polarinstitutt. De skulle ta seg frem til Nordpolen med kajakk, ski og tørrdrakt. Hensikten varå vise at her er betydelig mindre is enn da Nansen og Johansen var i samme område i 1895. Vis mer

Her kan du sjekke været uansett hvor på kloden du skal oppholde deg.

Kulda ligger stort sett i indre deler av landet og kommer fra Russland. Innlandet kan få fra 20 til 25 minusgrader inn mot helga. I Oslofjordområdet ventes temperaturer på minus 15 grader.

66 effektive kuldegrader Er det én som tåler kulde, er det Jan Gunnar Winther. Han har ledet flere polekspedisjoner og deltok i 2011 på i jubileumsekspedisjonen til Sørpolen. Han vet hva det vil si å ha det kaldt.

- En gang på Antarktis målte vi 49 minus i faktisk temperatur, da var det 66 effektive kuldegrader. Men kroppen tilpasser seg kulden og det blir ganske håndterbart, sier Winther, som selv innrømmer at han frøs på beina i går.

- Den kulden man opplever på ekspedisjon i polområdene aksepterer man på enn annen måte enn vi gjør i det daglige liv. Jeg kan også klage over at det er kaldt på soverommet, selv om jeg også vet hvordan det er å ha det skikkelig kaldt, sier han.

Torsdag var Drevsjø landets kaldeste sted, med 33,6 grader minus.

Ifølge Yr.nos egne langtidsvarsel vil for eksempel temperaturen i hovedstaden holde seg rundt 10 minus langt ut i neste uke.

Men har vi grunn til å klage på kulda?

- Dropp det slipset - Nei, vi har egentlig ikke det, sier Cecilie Skog, en av Norges mest profilerte polfarere.

Hun har ett tips til kalde, dresskledde nordmenn:

- Dropp nå for all del det slipset og ta på deg et ullskjerf. Selv om man bare skal ta T-banen til jobb, så må man jo kle seg, sier hun.

Hun har selv opplevd 76 effektive kuldegrader på Antarktis.

-Ikke vær så hygienisk, la håret gro og stå tett sammen. Folk står jo fem meter unna hverandre på bussholdeplassen. Gjør som pingvinene i Antarktis - stå tett! sier Skog.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media