Polfarer-whisky sendes til Skottland etter 103 år under isen

Men hva skulle polfarerne med fem kasser brennevin?

GRAVD FRAM: En av whiskykassene ble gravd fram i fjor. Nå sendes den til Skottland. Foto: AP/Antarctic Heritage Trust/Scanpix
GRAVD FRAM: En av whiskykassene ble gravd fram i fjor. Nå sendes den til Skottland. Foto: AP/Antarctic Heritage Trust/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mellom 1907 og 1909 prøvde den britiske Ernest Shackelton å komme seg til Sydpolen, som førstemann i verden.

Med på ferden var fem kasser brennevin, hovedsakelig whisky og brandy. Men verken Shackelton eller de sterke drikkevarene kom seg til Sydpolen.

Avbrutt Ekspedisjonen måtte avbrytes på grunn av manglende forsyninger. Shackelton og hans mannskap overlevde den strabasiøse tilbakeferden, men måtte legge igjen flere gjenstander. Deriblant whiskykassene, som ble gravd ned under en hytte.

For tre år siden ble kassene funnet igjen under hytta. Fire av kassene ligger der fortsatt, men en ble gravd fram i fjor.

GRAVD NED UNDER HYTTA: Kassene ble funnet under denne hytta. Foto: AP/Antarctic Heritage Trust/Scanpix
GRAVD NED UNDER HYTTA: Kassene ble funnet under denne hytta. Foto: AP/Antarctic Heritage Trust/Scanpix Vis mer

Den har sakte, men sikkert blitt tint opp. Og nå sendes den gamle McKinlay-whiskyen tilbake til sitt hjemland, Skottland, melder BBC.

Nigel Watson, direktør i New Zealand Antarctic Heritage Trust, som stod for utgravningen, sier at whiskyen trolig er drikkbar, men at det er lite sannsynlig at noen vil få smake på den.

Samtidig er det mulig at bryggeriet Whyte & Mackay, som nå eier merkevaren McKinlay, vil ta analyser av den, for å se om de kan rekonstruere det historiske brennevinet. Den gamle oppskriften er nemlig tapt.

POLFARER: Ernest Shackelton. Foto: Wikimedia Commons
POLFARER: Ernest Shackelton. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Shackelton har vært mindre omtalt enn sine polfarerkolleger Amundsen og Scott. Han ledet flere mislykkete, men har i ettertid fått et bedre renommé, da blant ingen liv gikk tapt i de dramatiske retrettene fra ekspedisjonene.

Døde av hjerteinfarkt Ifølge BBC sa Shackleton en gang til sin kone:

- Et levende esel er bedre enn en død løve.

Den norske polfareren Roald Amundsen ble førstemann på Sydpolen i 1911.

Shackelton døde av hjerteinfarkt i 1922 på sin fjerde ekspedisjon til Antarktis.

HAR HOLDT SEG GODT: Whiskyen ble sakte, men sikkert tint opp. Foto: AP Photo/Antarctic Heritage Trust via the Canterbury Museum, Paul Terry/Scanpix
HAR HOLDT SEG GODT: Whiskyen ble sakte, men sikkert tint opp. Foto: AP Photo/Antarctic Heritage Trust via the Canterbury Museum, Paul Terry/Scanpix Vis mer