Polfarere reddet etter satellitt-konkurs

De norske polfarerne Rune Gjeldnes og Torry Larsen beholder kontakten med omverdenen tross konkursen i satellitt-selskapet de satset på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eventyrerne har de siste dagene fryktet at all kontakt med omverdenen skulle bli brutt som følge av en konkurs i satellitt-selskapet Iridium. Fra isødet en plass mellom Nord-Sibir og Nordpolen har de sendt ut melding om at konkursen er en alvorlig strek i regningen.

- Men de har aldri tenkt tanken å gi opp, og håper at telefonen skal fungere lengst mulig. Alt annet fungerer perfekt, og de ligger foran tidsskjema, selv om de i går måtte ta en hviledag på grunn av et ufyselig vær, sier pressetalsmann Gunnar Vetlejord til Dagbladet :på nettet.

Brennes opp

De to norske polfarerne la ut fra Nord-Sibir 16. februar. De skal krysse Nordpolen og komme til Canada 4. juni hvis alt går som planlagt.

Meningen var å holde kontakt med familie og presse pr. satellitt-telefon. Men så gikk selskapet Iridium konkurs, noe som betyr at de ikke får drive sine egne satellitter lenger. Etter planen skal satellittene til selskapet nå brennes opp ute i rommet.

Rune Gjeldnes og Torry Larsen fryktet at det ville bety total isolasjon. De har med seg nødpeilesender, men kunne uten satellitt-kontakt ikke ringt for å fortelle hva som hadde skjedd hvis de hadde blitt utsatt for en ulykke. Polfarerne kunne fått nye telefoner flydd inn, men ville ikke motta slik hjelp. De har satt seg som mål å krysse polpunktet uten hjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.