Polfarere reddet etter satellitt-konkurs

De norske polfarerne Rune Gjeldnes og Torry Larsen beholder kontakten med omverdenen tross konkursen i satellitt-selskapet de satset på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eventyrerne har de siste dagene fryktet at all kontakt med omverdenen skulle bli brutt som følge av en konkurs i satellitt-selskapet Iridium. Fra isødet en plass mellom Nord-Sibir og Nordpolen har de sendt ut melding om at konkursen er en alvorlig strek i regningen.

- Men de har aldri tenkt tanken å gi opp, og håper at telefonen skal fungere lengst mulig. Alt annet fungerer perfekt, og de ligger foran tidsskjema, selv om de i går måtte ta en hviledag på grunn av et ufyselig vær, sier pressetalsmann Gunnar Vetlejord til Dagbladet :på nettet.

Brennes opp

De to norske polfarerne la ut fra Nord-Sibir 16. februar. De skal krysse Nordpolen og komme til Canada 4. juni hvis alt går som planlagt.

Meningen var å holde kontakt med familie og presse pr. satellitt-telefon. Men så gikk selskapet Iridium konkurs, noe som betyr at de ikke får drive sine egne satellitter lenger. Etter planen skal satellittene til selskapet nå brennes opp ute i rommet.

Rune Gjeldnes og Torry Larsen fryktet at det ville bety total isolasjon. De har med seg nødpeilesender, men kunne uten satellitt-kontakt ikke ringt for å fortelle hva som hadde skjedd hvis de hadde blitt utsatt for en ulykke. Polfarerne kunne fått nye telefoner flydd inn, men ville ikke motta slik hjelp. De har satt seg som mål å krysse polpunktet uten hjelp.

Felles skjebne

Nå har mobilselskapet Motorola, som er deleier i fiasko-selskapet Iridium, bestemt at summetonen skal opprettholdes for Gjeldnes/Larsen og andre eventyrere verden over i en periode framover. Når Iridium-sambandet tas ned, skal brukerne hjelpes over til andre kommunikasjonsformer.

Arctic Ocean 2000 - Polfarernes hjemmeside på TV2.no
Arctic Ocean 2000 - Polfarernes hjemmeside på TV2.no Vis mer

De to nordmennene deler skjebne med flere andre eventyrere. Svenskene Henrik Rünell og Magnus Persson er på tur til Nordpolen motsatt vei av nordmennene, mens svenske Göran Kropp har med seg nordmannen Ola Skinnarmo på omtrent samme ruten som Gjeldnes/Larsen. Og langt ute i Stillehavet et sted ror franskmannen Jo Le Guen for å komme seg fra New Zealand til Kapp Horn på Sør-Amerikas sydspiss.

Det konkurs-rammede selskapet Iridium har 66 satellitter i bane rundt jorden. Samlet verdi: 55 milliarder kroner. Dermed er det klart for verdens dyreste fyrverkeri i rommet!

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no

UTE PÅ TUR: Torry Larsen (t.v) og Rune Gjeldnes er på tur fra Sibir til Canada, via Nordpolen.