Polfarere reddet i natt

Nordpolfarerne Lars Ebbesen (43) og Christian Reusch (26) ble i natt fløyet ut fra ismassivet rundt Nordpolen. Ebbesen med frostskader på tærne på begge beina, Reusch med en muskelskade. De tre andre nordmennene fortsetter videre mot Nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka falt Lars Ebbesen fra Oslo i en isråk under ferden til Nordpolen. Fallet i isvannet skulle bli skjebnesvangert. Ebbesen som fortsatte på ski i 40 minusgrader, ble påført alvorlige forfrysninger på tærne på begge beina, og måtte lørdag gi opp forsøket på å nå polpunktet. I natt ble han fløyet ut av isen av et canadisk redningsfly sammen med Reusch. Christian Reusch ble påført en muskelskade, trolig under det knallharde arbeidet med å få de 60 kilo tunge pulkene gjennom den meterhøye skruisen.

Nødmelding

Det er to døgn siden fem norske polfarere sendte nødmelding fra 84,4 grader nord. De trengte hjelp til å bli hentet ut - umiddelbart.

Uvær i Nord-Canada og polområdet hindret flygerne fra basen i Resolute Bay i halvannet døgn, før de kunne starte selve redningsaksjonen.
Klokka 17.45 (norsk tid) i går startet redningsmannskapene den vel fem timer lange flyturen til stedet nordmennene befinner seg.

Like før klokka 22 i går kveld kom de fram til nordmennene. Etter en times tid kom de to skadde polfarerne fram til flyet, og de ble umiddelbart fløyet i sikkerhet til basen i Resolute Bay i Nord-Canada.

Ville ikke forsinke

- Frostskaden er foreløpig ikke veldig farlig, men beina tåler ikke den kuldeeksponering en videre polferd ville gitt. For å unngå å forsinke resten av laget var vår eneste mulighet å bryte nå, forteller Lars Ebbesen til pressetalsmann Bjørn A. Esaissen fikk Dagbladet opplyst i natt.

Nordpolekspedisjonen fikk i går etterforsyninger av mat og brennstoff. Like etter at de to skadde var hentet ut av isen, fortsatte Sjur Mørdre (34), Egil Nilsen (36) og Knut Aas (35) videre mot målet som ligger 850 kilometer lenger mot nord.