Polfarerne ga opp

Klokka 13.00 i dag kom meldingen fra Nordpolekspedisjonen: Vennligst hent oss - alt ok. Polfarerne Sjur Mørdre, Knut Aas og Egil Nilsen ga opp polferden, 24 mil sør for polpunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er det over, og de tre kan bare ligge inne i teltet på isen og vente på å bli hentet, forteller pressetalsmann Bjørn A. Esaissen i magasinet Friluftsliv.

Ikke kritisk

Esaissen mottar meldinger fra polfarerne via satellitt. Han er overbevist om at de har det bra. - Siden fredag har de slitt i et område med masse åpent vann og råker, men de har ikke bedt om legeassistanse. Det tyder på at de er i god form, sier han. Det er ikke klart hvorfor de tre har gitt opp. Esaissen tror en årsak kan være at de har fått frostskader som gjør det umulig å fortsette. Han tror også at polfarerne kan ha innsett at de har for lite mat og drivstoff til å komme fram til polen. - Mandag er det tomt for mat, men når de ligger rolig i teltet kan de kutte ned på matrasjonene og drøye forsyningene, sier han.

Dårlig vær

Selv om landingsstripe for redningsflyet er klargjort, er det usikkert når de tre vil bli hentet. Redningsflyene i Resolute Bay i Nord-Canada står på bakken på grunn av dårlig vær. Det er ikke meldt om bedre værforhold de første par dagene. - Det som er sikkert er at det kommer til å bli en dyr redningsaksjon. Prisen stiger drastisk ettersom de tre nå har passert 87 grader nord. Årsaken til det er at ett fly ikke kan fly direkte, men må ha etterforsyninger og stopp underveis. De må nok regne med å punge ut i underkant av 250.000 kroner, forteller Esaissen. Nordpolekspressen startet fra Ward Hunt i Nord-Canada 19. mars. To av deltakerne, Lars Ebbesen og Christian Reusch, måtte hentes ut etter ti dager på isen på grunn av frost- og muskelskader.

(NTB)