Polio-alarm i New York

Det er erklært unntakstilstand i delstaten.

SLÅR ALARM: Det er gjort funn av poliovirus i avløpsvann ulike steder i New York. Foto: Shutterstock / NTB
SLÅR ALARM: Det er gjort funn av poliovirus i avløpsvann ulike steder i New York. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Borgermesteren i New York, Kathy Hochul, slår alarm etter funn av polioviruset i avløpsvann. Det melder myndighetene selv på New Yorks offisielle nettside. .

Delstaten har nå erklært unntakstilstand.

Klar oppfordring

Polioviruset har blitt påvist i avløpsvannprøver fra Orange, Rockland og Sullivan i april, mai, juni, juli og august dette året.

I august meldte NTB at det var gjort funn av poliovirus i kloakken i New York etter at den smittsomme sykdommen ble påvist hos en person nord for storbyen noen uker tidligere. Det opplyste helsemyndighetene.

Det ble ikke gitt detaljerte opplysninger om den smittede.

Nå skriver myndighetene i New York på sin offisielle nettside at viruset ble oppdaget hos en uvaksinert innbygger i Rockland County. Vedkommende hadde ikke reist utenlands under inkubasjonstida.

Polioviruset som infiserte Rockland County-individet har blitt identifisert som et tilfelle av vaksineavledet poliovirus, som er det samme som ble identifisert i New York i 1990. Det var sist gang det ble registrert noen tilfeller av poliovirus i delstaten, før nå.

- Virusfunnet i kloakken antyder at det har forekommet lokal spredning, opplyste helsemyndighetene i New York tidligere i sommer.

Færre tar vaksine

Helsekommissær Mary T. Basset kalte funnet foruroligende, men ikke overraskende.

- Dette utgjør en reell risiko for New Yorks innbyggere, men er veldig enkelt å forsvare seg mot: ta vaksine mot polio. Med polio i omløp i samfunnet er det ikke noe som er viktigere enn å vaksinere barn og beskytte dem mot dette viruset, la helsekommissær Ashwin Vasan i New York til.

ØKNING: Høsten og vinteren er høysesong for RS-viruset. Men hva er egentlig dette viruset og hvor farlig kan det være? Video/Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Viruset ble i utgangspunktet erklært eliminert i USA i 1979, først og fremst på grunn av de høye vaksinasjonstallene.

Nå opplyser imidlertid myndighetene at frekvensen av rutinemessig vaksinasjon mot polio har sunket under coronapandemien, samt at skepsisen mot vaksiner har økt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer