BISTANDSVENNER: Utviklingsminister Heikki Holmås, KrF-leder Knut Arild Hareide og statsminister Jens Stoltenberg har et felles mål: Å utrydde polio i løpet av fem-seks år. - Verden går framover når det er tre menn som snakker om barnehelse. Før var det bare kvinner. Nå går Gates foran, og det er menn som engasjerer seg fordi det er så viktig for de barna, for mødrene, for økonomien i disse landene. Og så er det så enkelt at statsministre kan gjøre det, sier statsministeren. Foto: Nina Hansen
BISTANDSVENNER: Utviklingsminister Heikki Holmås, KrF-leder Knut Arild Hareide og statsminister Jens Stoltenberg har et felles mål: Å utrydde polio i løpet av fem-seks år. - Verden går framover når det er tre menn som snakker om barnehelse. Før var det bare kvinner. Nå går Gates foran, og det er menn som engasjerer seg fordi det er så viktig for de barna, for mødrene, for økonomien i disse landene. Og så er det så enkelt at statsministre kan gjøre det, sier statsministeren. Foto: Nina HansenVis mer

Polio-kameratene

Jens Stoltenberg, utviklingsminister Heikki Holmås og KrF-leder Knut Arild Hareide går nå sammen for å bli kvitt polio innen 2019.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en uke siden, mens han var i pappa-permisjon, skrev KrF-leder Knut Arild Hareide et brev til statsminister Jens Stoltenberg. Her ba han regjeringen bidra med milloner for å bli med Bill Gates-stiftelsen utrydde av polio. I går fikk Hareide svar, på Grev Wedels plass i Oslo sentrum.

- Vi vil nå gi et svar til Knut Arild, den nybakte pappaen. Vi er med. På et møte i Abu Dhabi i dag, forteller vi at vi bidrar med 240 millioner kroner i år, og vi vil fortsette å bidra. Det er bare en brøkdel av hva Gates bidrar med, men vi håper nå kunne utrydde polio, sier Jens Stoltenberg til Hareide, som svarer at regjeringens bidrag er «veldig positivt».

Først kopper, nå polio Hareide, Stoltenberg og utviklingsminister Heikki Holmås ønsker nå å utrydde polio i løpet av fem til seks år, altså seinest i 2019. Det skal gjøres ved at Norge øker sitt bidrag til poliovaksine med 190 millioner kroner, til 240 millioner kroner i året. Støtten skal gå gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Dette er et uttrykk for samarbeid mellom denne regjeringen og KrF når det gjelder bistand. Vi har samme syn på bistand og vaksiner av verdens barn, og viktigheten av å opprettholde én prosent av verdens bistand. Og nå skal vi utrydde polio, sier Stoltenberg.

Fra før har verden ifølge Stoltenberg «utryddet én sykdom før, og det er kopper». Nå er det polio som skal bli historie.

Verdens bistand går ned Det er ikke mange år siden polio var en sykdom som rammet mennesker i 125 av verdens land. Nå er det bare tre land som har nye polio-tilfeller: Nigeria, Pakistan og Afghanistan.

- Vi har hatt et ønske om å utrydde polio før, men ikke lyktes. Nå tror jeg vi kan greie det, sier Hareide, før Heikki Holmås viser til at bistanden i verden går ned, grunnet den økonomiske krisa, og at det derfor en enda viktigere at Norge bidrar.

- Verdens bistand har gått ned to år på rad, og det er vanskeligere å mobilisere til viktige kampanjer sånn som dette. Sverige kutter nå i bistand, og Cameron sliter. Ellers er det bare Nederland, Luxemburg og Danmark som holder løftet om 0,7 prosent. Men med polioløftet vi gir på konferansen i Abu Dhabi i dag, håper vi å utrydde polio, sier utviklingsministeren.