HARDT RAMMET:   Verdens helseorganisasjon frykter at en rekke barn i byen har fått polio. Byen er allerede svært hardt rammet av borgerkrigen. Her undersøker folk i byen et nabolag som ble bombet i forrige måned. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/Scanpix
HARDT RAMMET: Verdens helseorganisasjon frykter at en rekke barn i byen har fått polio. Byen er allerede svært hardt rammet av borgerkrigen. Her undersøker folk i byen et nabolag som ble bombet i forrige måned. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/ScanpixVis mer

Polio-utbrudd blant barn i Syria

10 barn bekreftet syke, melder Verdens helseorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et polioutbrudd er bekreftet blant unge barn i det  nordøstlige  Syria, bekrefter Verdens Helseorganisasjon (WHO) i dag. Polioutbruddet er det første i Syria på 14 år, melder BBC.

- 22 barn er undersøkt og ti av dem har polio, melder WHO-talsmann Oliver Rosenbauer overfor Reuters.

Stor spredningsrisiko De 12 andre barna som mistenkes å ha den svært lett smittsomme sykdommen har ennå ikke fått resultatene fra laboratoriet. Barna som er blitt syke er i byen Deir al-Zor.

Det er mer enn 100.000 barn under fem år i Deir al-Zor-området alene, og WHO frykter at sykdommen kan spre seg blant barna som bor i den krigsherjede byen.

- Befolkningen i Syria beveger seg mye rundt, så risikoen for  at sykdommen kan spre seg til andre regioner er stor, melder Rosenbauer.

Polio kan angripe viktige deler av nervesystemet, føre til lammelser og være dødelig. Det er en virussykdom, og det finnes ingen ordentlig behandling for sykdommen.

Vaksinasjonskampanje Sykdommen kan angripe viktige deler av nervesystemet. WHO hadde som mål å utrydde polio innen 2005, men har ikke nådd målet. En omfattende kampanje ble i forrige uke satt i gang for å vaksinere syriske barn mot polio og andre sykdommer. WHO opplyste da at polio kan være påvist i det krigsherjede landet for første gang på 14 år. Samme dag startet det syriske helsedepartementet vaksinasjonskampanjen i samarbeid med WHO, skriver NTB.

Også FNs barnefond UNICEF skal delta i arbeidet. I tillegg til polio skal de syriske barna vaksineres mot meslinger, kusma og røde hunder. Om lag 500.000 barn er ikke blitt vaksinert mot polio i Syria de siste to årene, ifølge UNICEF. Årsaken er borgerkrigen og dårlig tilgang på vaksine.