Poliosmitte oppdaget i New York

Uvaksinerte barn og voksne i New York bes om å vaksinere seg mot polio så snart som mulig på grunn av risikoen for at den dødelige sykdommen skal spre seg.

SMITTE I AVFALLSVANNET: Helsemyndighetene har funnet poliosmitte i avfallsvannet i sju fylker nord for New York City. Én person er smittet. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTE I AVFALLSVANNET: Helsemyndighetene har funnet poliosmitte i avfallsvannet i sju fylker nord for New York City. Én person er smittet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsemyndighetene har funnet poliosmitte i avfallsvannet i sju fylker nord for New York City. Bare én person har fått påvist smitte, men det er stor frykt for at den smittsomme sykdommen er tilbake etter mange år.

Personen som er smittet og har fått lammelser, er en uvaksinert voksen i fylket Rockland. Vedkommende er den første som får påvist polio på flere tiår i USA.

Delstatens helsesjef, Mary T. Bassett, sier at det er fare for at ytterligere hundrevis av mennesker bærer på smitten, og at det er viktig at alle voksne, ikke minst gravide, og unge har oppdatert vaksineringen sin.

Poliovaksine er obligatorisk for alle barn i delstaten New York, men i enkelte områder er kontrollen svak. Både Rockland og nabofylket Orange er kjent for å ha mange vaksinemotstandere, med bare rundt 60 prosent vaksinert.

Erklært utryddet

Polio var i sin tid en av USAs mest fryktede sykdommer, men ble erklært utryddet i 1979, over 20 år etter at en effektiv vaksine ble tilgjengelig.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte Europa poliofritt i 2002.

I juni ble det viruset som forårsaker polio oppdaget i et større antall kloakkprøver i London, men ingen smittetilfeller ble bekreftet.

Svært smittsomt

Ifølge Lommelegen er polio et svært smittsomt virussykdom som kan medføre alvorlige lammelser.

De fleste som smittes, har ingen symptomer, men de kan i flere uker smitte videre. En liten andel av de smittede får lammelser, og 10-15 prosent av dem dør.

Viruset kommer inn i kroppen gjennom munnen ved å spise mat som er tilberedt av urene hender, eller ved hoste, og formerer seg i tarmen og kan derfra spre seg videre til andre organer, først og fremst sentralnervesystemet.

Det finnes ingen behandling, men vaksinen regnes for å være svært effektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer