- Politet bør slippe å håndheve loven

Du kan fortsatt handle ulovlige varer, som for eksempel kjøttdeig, på søndager. Politiet i de store byene har ikke ressurser til å håndheve den nye åpningstidsloven. Riksadvokaten vil ikke tvinge politiet til å håndheve norsk lov, og dermed er det fritt fram for regeltøyerne i dagligvarebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trodde kanskje at politiet var pålagt å håndheve norsk lov - slik er det ikke alltid. Den nye åpningstidsloven vil være for ressurskrevende å håndheve, og politikamrene i de største byene prioriterer alvorlige lovbrudd framfor butikker som selger kjøttdeig på en søndag.

Riksadvokaten vurderte å pålegge politiet å håndheve loven, men lot det være. Dermed hersker nærmest lovløse tilstander i dagligvarebransjen.

- I sin høringsuttalelse mente Riksadvokaten at politi- og påtalemyndigheten burde slippe å håndheve denne loven, sier førstestatsadvokat Knut H. Kallerud til Dagbladet :på nettet.

- Man kan ikke forvente særlig intensitet i håndehevelsen av loven, men det er ikke gitt amnesti for søndagshandel, sier Kallerud, som mener at arbeidstilsynet kunne sørget for at dagligvaregigantene ikke solgte matvarer på søndager.

Uklart regelverk

Både ved Oslo og Trondheim politidistrikt gis det klar beskjed om at brudd på åpningstidsloven ikke vil bli prioritert.

- Vi bruker ressursene på å gjøre Trondheim til en tryggere by. Søndagshandelen gjør ikke byen særlig utrygg, kommenterer kriminalsjef Harald Moholt tørt.

- Vi er nødt til å prioritere alvorlige oppgaver først, så vi får se hvor langt ned i bunken en eventuell butikk-anmeldelse kommer, sier informasjonssjef Jon Gangdal ved Oslo politikammer. Gangdal mener regelverket er for uklart, og at Barne- og Familiedepartementet må gi tydelig beskjed om hva som er tillatt og ikke.

- Politiet har fått all oppklaring de trenger. Det er departementets og politiets oppgave å tolke loven, sier ekspedisjonssjef Tore Christian Malterud i Barne- og Familiedepartementet.

Her kan du handle

Mens politiet og departementet er uenige om tryggere gater er viktigere enn stengte søndagsbutikker, kan du fortsatt frekventere flere frysedisker i de store byene.

Hakon-gruppa vil trolig holde følgende butikker åpne:

  • Rimi på Bekkestua i Oslo og Sandvika.
  • Rimi på Bystasjonen i Bergen.
  • ICA på Oslo Sentralstasjon.
    Kjøpmann Trond Lykke holder Bunnpris-butikken i Trondheim sentrum åpen.
    Både Reitan-gruppen og Forbrukersamvirket NKL opplyser at de foreløpig ikke vil tøye regelverket, men at de avventer situasjonen og følger med på hva konkurrentene gjør.