Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politet slurvet med gjengrapporter

Statsadvokat Eirik Førde refser politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolv personer i Rasool-familien, der seks brødre ifølge politiet utgjør toppen i «B-gjengen», står nå tiltalt etter «mafiaparagrafen», 60a. Det er skrevet en rekke rapporter i saken, og det er her statsadvokat Erik Førde mener politiet har slurvet. Han reagerer på «måten brødrene er omtalt på». I brevet til Oslo politidistrikt, datert 16. juni i år, ber han om en forklaring på unøyaktighetene, og om å få vite hvor rapportene er sendt, og hvorfor.

- Dette er ikke et offentlig dokument, og jeg vil ikke kommentere innholdet i det, sier statsadvokat Erik Førde til Dagbladet etter å ha blitt konfrontert med brevet.

Sprik mellom rapporter

Om den eldste av Rasool-brødrene, Ghulam Abbas, heter det blant annet i Oslo-politiets rapporter:

«Han har 55 saker som mistenkt/siktet på straffesaksregisteret. Det er narkotikasaker, legemsfornærmelser, drap, forsøk på drap, flere ran, deriblant verditransport…»

I brevet reagerer statsadvokaten på presisjonsnivået:

«Ved gjennomgang av sakene finner en at Abbas aldri har vært domfelt for ran (…) Videre er han ikke domfelt eller tiltalt for drap eller drapsforsøk (…) Det er således et sprik mellom det som framgår i de tre første rapportene, og det som framgår av strasakrapporten (straffesaksregisterrapporten, red.anm.) av 20. februar 2008.»

Brasil-etterforskning

SENDTE BREV OM ABBAS: Oslo-politiet har skrevet rapport om Ghulam Abbas - kalt den «mektige sjefen» av brasiliansk politi - og de andre brødrene i Rasool-familien. Slik ble brødrene presentert av politiet i Brasil. Foto: Hercules Dantas
SENDTE BREV OM ABBAS: Oslo-politiet har skrevet rapport om Ghulam Abbas - kalt den «mektige sjefen» av brasiliansk politi - og de andre brødrene i Rasool-familien. Slik ble brødrene presentert av politiet i Brasil. Foto: Hercules Dantas Vis mer

En av de tiltalte i saken, Shahid Rasool (26), sitter fengslet i Brasil etter storaksjonen mot hvitvasking i Natal, «Operasjon Paradis». Rapportene fra politiet i Oslo har lagt informasjon fra de omstridte politirapportene til grunn i sin etterforsking.

- Det er et alvorlig rettssikkerhetsproblem at uetterrettelige rapporter har blitt brukt, sier Shahid Rasools forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

- Jeg mener at også dommerne som har blitt presentert for disse rapportene burde reagert, sier Lind Iversen.

Statsadvokaten vil gjerne ha svar på hvor politiet har sendt rapportene og hvorfor:

«Jeg ber opplyst om disse rapportene har vært henvist til overfor domstoler og ved hvilke anledninger. Videre bes det opplyst om rapportene er brukt/overlevert overfor utenlandske politi/påtalemyndigheter. Det bes opplyst om hva som har foranlediget bruken av rapportene overfor utenlandske myndigheter,» heter det i brevet.

image: - Politet slurvet med gjengrapporter

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!