Politi angrep og tok kvelertak på ambulansesjåfør

Var på vei til sykehus med pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En politimann i Oklahoma, USA granskes av myndighetene, etter at han gikk til fysisk angrep på en ambulansesjåfør som var på vei til sykehus med en pasient i bilen.

Årsak: Ambulansen, som var på utrykning, stanset ikke for å slippe forbi politibilen, skriver newson6.com

Episoden, som fant sted tidligere denne uka, ble filmet av Kenyada Davis, den skadde kvinnens sønn. Hun ble behandlet for heteslag.

Se hele videoen på Youtube.

Tok kvelertak
Etter å ha stanset ambulansen roper politimannen «Du er arrestert» flere ganger til Maurice White jr., før et basketak oppstår, politiet tar kvelertak og presser White inn mot bilen.

- Politimannen kom ut av bilen i en tilstand av raseri. Han gikk mot partneren min og sa «Få rævva di over hit. Du får en bot fordi du ikke slapp oss forbi.» Han la også til: «Hva mente du med å gi oss fingern?», skriver White i sin forklaring.

Det var Whites makker Paul Franks som satt bak rattet da episoden fant sted. I sin forklaring sier Franks at han ikke umiddelbart registrerte politibilen som lå bak.

Politiet skal ha gitt ambulansepersonellet beskjeden «Du burde sjekke speilet» over sambandet. Som et uttrykk for overraskelse skal han bak rattet ha reist begge hendene i været, etter det de karakteriserer som en «frekk og uprofesjonell kommentar på radioen».

- Politiet kunne fra sitt ståsted bare se en hand, og kan ha trodd at han fikk fingern. Det var ikke tilfelle, legger White til.

- Forsøkte å arrestere
Ifølge uttalelsene skal de forgjeves ha forklart at de hadde en pasient i bilen, var på vei til sykehus og spurte om de kunne løse konflikten etter at pasienten var levert.

- Konstabelen kom mot meg og ropte «Du er arrestert for å ha hindra en polititjenestemann». Jeg spurte politimannen om han var klar over at han begikk en forbrytelse ved å hindre medisinsk personell i tjeneste da han grep tak min høyre hand.

- Da ble han sintere og forsøkte å føre handa inn bak ryggen for å sette håndjern på meg, skriver White.

Fryktet at politiet trakk våpen
Kaptein Chris West i Oklahoma Highway Patrol sier til newson6.com at episoden granskes internt. Politimennene er fortsatt i tjeneste.

- Politimennene er ikke permittert. Dersom undersøkelsene påviser brudd på rutiner så vil vi ta tak i det, sier West.

Flere vitner støtter ambulansesjåførenes versjon av hendelsen.

- Han (politimannen) ropte og hylte. Han virket irrasjonell. Vi tenkte å gud, kommer han til å trekke pistolen, sier Diana Walkup til newson6.com.

Mulige siktelser
Det lokale nyhetsnettstedet ktul.com skriver at politiet ga White tillatelse til å fortsette mot sykehuset med pasienten, men at han skulle arresteres straks de var framme. Ambulansesjåføren ble aldri pågrepet, skriver nettstedet.

Det finnes trolig ingen amerikansk lov som gir én type utrykningskjøretøy forkjørsrett over en annen.

- Men vi fant en lov som konstaterer: Enhver person som med vilje forsinker akuttmedisinsk personell mens de behandler er skyldig i en forseelse, skriver newson6.com.

Den lokale påtalemyndigheten skal nå avgjøre om noen av de involverte på begge sider skal siktes. I tillegg skal Department of Public Safety etterforske opptredenen til politimannen som tok kvelertaket.